Rozvoňajte si domov šťavnatým jablkovým koláčom s ovsenými vločkami

nov 22, 2020
recept na jablkový koláč s ovsenými vločkami

Je mäkký, neskutočne šťavnatý a voňavý. A ak by sa u vás doma po ňom nezaprášilo, pokojne nám pošlite, čo zostane, do redakcie. 🙂

1 šálka = objem 250 ml

  • 750 g jabĺk
  • 1 šálka špaldovej múky alebo podľa výberu
  • 2,5 šálky ovsených vločiek
  • 1 šálka mletých mandlí alebo iných orechov
  • 150 g zmäknutého masla + 20 g na roztopenie
  • 1 ČL vanilkovej esencie
  • 1 ČL škorice
  • 1 ČL prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • ½ šálky sušených brusníc alebo hrozienok, nemusí byť
  • 3 PL sladidla podľa výberu: med, brezový, kokosový alebo trstinový cukor

1 Umyte a rozkrojte jablká na polovice. Jadrovníky vyberte a jabĺčka aj so šupkou nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte brusnice a škoricu. Premiešajte. Ak sú jablká sladké, pokvapkajte ich citrónom.
2 V mise zmiešajte všetky ostatné ingrediencie (okrem 20 g masla) a vypracujte z nich cesto.
3 Dve tretiny cesta rovnomerne natlačte do okrúhlej formy s priemerom 26 cm, ktorú ste si predtým vystlali papierom na pečenie.
4 Navrch dajte nastrúhané jablká a polejte ich roztopeným maslom.
5 Ako poslednú vrstvu rozdrobte zvyšné cesto.
6 Pečte približne 25 minút pri teplote 180 °C.


Tip navyše: Aby bol koláč jemnejší, môžete ovsené vločky pomlieť. Vrch koláča zasa môžete pred pečením posypať plátkami mandlí.

Ďalší recept s jablkami: Nadýchané jablkové lievance vás presvedčia, že ste našli ten správny recept

Prečítajte si tiež

Text: Martina Deríková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 11/2020

Komentáre