Rýchle vegánske recepty pre štíhlosť a zdravie

mar 23, 2019
vegánske recepty, vegánska polievka

Odborníčka na výživu Ivana Stenzlová dáva návod, ako dosiahnuť hormonálnu rovnováhu, ktorá je základom štíhlosti a zdravia. Jar je ideálna na zmenu v stravovaní. Necháte sa inšpirovať?

Detoxikačná polievka

Vegánska polievka so silným čistiacim účinkom vhodná pre všetky metabolické typy. Skvele sa hodí na krátke detoxikačné kúry.

detoxikačná polievka, vegánska polievka

Foto: Petra Novotná

Na 3 litre budeme potrebovať:

1/2 lyžičky kurkumy
1 malá biela reďkovka
hrsť hlivy ustricovej
4 lyžice goji bobúľ, namočených 30 minút
3 cibule
3 mrkvy
1 malý pór
2 lyžice extra panenského olivového oleja
2 plátky čerstvého zázvoru
štipka farebného korenia
nerafinovaná soľ
2 kocky zeleninového biobujónu
2,5 l vody
4 lyžice tamari, sójová bioomáčka
5 cm riasy wakame, natrhaná na kúsky a 15 min. namočená vo vode
hrsť petržlenovej vňate

1. Zeleninu a hlivu očistíme a prepláchneme. Krátko nahrejeme väčší hrniec a pridáme olivový olej. Na mierne rozohriatom oleji restujeme pór nakrájaný na kolieska.
2. Reďkovku a mrkvu nakrájame na rezančeky a cibuľu na kolieska. Nakrájanú zeleninu vhodíme do hrnca a krátko restujeme.
3. Pridáme zázvor nakrájaný na rezančeky a pokračujeme v restovaní. Zalejeme vodou, rozdrobíme bujón a necháme asi 20 minút mierne prebublávať.
4. Keď je zelenina mäkká, pridáme namočenú riasu aj s vodou, nasekanú petržlenovú vňať, kurkumu a hlivu ustricovú nakrájanú na kúsky.
5. Goji rozmixujeme aj s vodou a vlejeme do polievky. Necháme 2 minúty variť.
6. Dochutíme korením, soľou a tamari sójovou omáčkou.

Šošovica na listovom špenáte so šampiňónmi

Veľmi chutné a rýchle vegánske jedlo, ak máte dopredu pripravenú hnedú šošovicu. Šošovica a listový šalát sa skvele dopĺňajú.

vegánske recepty, šošovica na špenáte

Foto: Petra Novotná

Na 2 porcie budeme potrebovať:

1/2 lyžičky kurkumy
2 hrste baby špenátu
150 g šampiňónov
2 väčšie mrkvy
2 lyžice extra panenského olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
2 lyžičky drvenej rasce
farebné korenie z mlynčeka
200 g hnedej šošovice
nerafinovaná soľ
1/2 citróna
hrsť kokteilových rajčín

1. Šošovicu dáme do misky, zalejeme vodou a pridáme zopár kvapiek citrónovej šťavy. Necháme lúhovať 24 hodín, potom prepláchneme pod tečúcou vodou. Ak je šošovica dostatočne mäkká na zahryznutie, netreba ju variť. V opačnom prípade ju krátko povaríme (pozor, nesmie byť rozvarená).
2. Zeleninu a šampiňóny dobre umyjeme a očistíme. Mrkvu, šampiňóny a cesnak nakrájame na plátky.
3. Na oleji najprv orestujeme mrkvu s cesnakom. Keď je mrkva chrumkavá, pridáme šampiňóny a pokračujeme v restovaní. Jemne okoreníme.
4. Pridáme šošovicu, polovicu rajčín a pokvapkáme trochou šťavy z citróna. Prisypeme kurkumu a pridáme trochu olivového oleja.
5. Zamiešame baby špenát a krátko restujeme, podľa potreby pridáme olej. Dochutíme rascou, osolíme a okoreníme.

Text/recepty: Ivana Stenzlová
Foto: Petra Novotná, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 03/2019

Komentáre