Skúste tento rok prekvapiť svoju rodinu niečím iným. Upečte orechové medovníčky

dec 21, 2018
medovníky

Viete si predstaviť Vianoce bez koláčov? Oživte klasiku, skúste tento rok niečo nové, napríklad orechové medovníčky.

Cesto

  • 350 g hladkej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • 220 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 4 malé klinčeky
  • 2 až 3 lyžice medu
  • 50 g mletých orechov

Múku preosejeme s kypriacim práškom, pridáme cukor, vajcia, škoricu, nastrúhané klinčeky, med a orechy. Vypracujeme cesto a dáme na pár minút do chladničky.

Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 5 mm.


Formičkami vykrajujeme medovníky, ktoré na plechu potierame žĺtkom a zdobíme jadrami orechov alebo mandľami.

Pečieme pri teplote 175 až 180 ˚C približne 5 až 10 minút.

Tip navyše: Ak chcete, aby medovníky boli mäkučké, skladujte ich v uzatvorenej nádobe pri izbovej teplote.

„Tento recept u nás doma „objavili“ pred bezmála štyridsiatimi rokmi, takže ho právom považujem za rodinný. Orechové medovníčky si všetky gazdinky v našej rodine okamžite zamilovali. Oprávnene. Sú tradičné, chutné a zaobídu sa aj bez zložitého zdobenia. Ja tieto voňavé dobrôtky poznám odmalička, a preto každé Vianoce, keď mamina otvorí plechovú dózu, v ktorej ich schováva, a ja zacítim ich vôňu, viem, že všetko je tak, ako má byť…“ – Kristína Falťanová, redaktorka

Recept: redakcia
Foto: Miro Pochyba
Foodstyling: Martina Deríková
Zdroj: časopis Pekné bývanie 12/18

Komentáre