Sladké chvíle pri sviatočnom stole: Medvedie labky a Čokoládovo-karamelové minitortičky

dec 06, 2017

Vianoce sa tíško prikrádajú, takmer všetko je nachystané a chýba už len sviatočne prestretá tabuľa.

Medvedie labky

„Na Vianoce u nás nesmeli chýbať. Piekli sa v predstihu, aby boli na Štedrý deň lahodne mäkučké a nasiaknuté všetkými chuťami. Najväčšiu zábavu (aj nervy) sme zažívali po ich upečení pri „hádzaní o zem.“ Oprášte aj vy svoje rodinné recepty alebo vyskúšajte ten môj. Zabudnite na raw a koláče bez cukru – aspoň v tento čas. Upečte si dobré maslové sladučké medvedie labky. Naše tradičné.“ – Martina Deríková

  • 300 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g mletých vlašských orechov, ale môžete dať napríklad aj lieskové
  • 50 g kakaa – nedávajte čokoládu, verte mi, v tomto prípade je kakao tá čarovná ingrediencia
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletého klinčeka
  • 1 vanilkový struk a práškový cukor na obaľovanie; vanilkový cukor si vyrobíte tak, že do obyčajného práškového cukru zamiešate vnútro z jedného vanilkového struku

Maslo vytiahnite z chladničky, aby bolo pri spracovaní mäkké a poddajné. Ak sa chystáte piecť ráno, stačí vám ho nechať na stole od večera.

Zmiešajte všetky suroviny a ručne vypracujte tuhšie cesto. Vytvarujte z neho guľu alebo valček a zabaľte ho do potravinovej fólie. Nechajte odležať aspoň 2 hodiny v chladničke, najlepšie však cez noc.

Vychladené cesto doslova natlačte do formičiek, ale nie nahrubo – labky sa pri pečení ešte „zdvihnú“.

Pečte pri teplote 180 °C približne 10 až 12 minút – podľa veľkosti formičiek. Nepečte ich zbytočne dlho, inak budú vysušené.

Hneď po upečení každú labku silnejšie buchnite o stôl, mala by vypadnúť z formičky. Ešte horúce ich obaľte vo vanilkovom cukre. Skladujte v uzatvorenej kovovej dóze vystlanej papierom na pečenie a zakryté aj servítkou.

Čokoládovo-karamelové minitortičky

Namiesto klasickej veľkej torty či plnených plátov vyskúšajte tieto minitortičky. Je s nimi síce trochu „pipľačka“, ale budú chutiť každému a zo stola zmiznú skôr než si stihnete uchmatnúť aspoň jeden kúsok. Odporúčam – koštujte už priamo pri príprave.

  • 2 pláty piškótového cesta, najlepšie tmavého
  • okrúhla formička na vykrajovanie s priemerom asi 5 cm
  • 1 Salko
  • 250 g masla
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • ríbezľový džem, ak nemáte, použite iný s výraznou chuťou, napríklad brusnicový či malinový
  • 100 g čokolády s podielom aspoň 50 % kakaa, čím viac, tým lahodnejší výsledok
  • 100 g smotany na šľahanie
  • maliny alebo čučoriedky, černice, brusnice, prípadne inú ozdobu

Deň dopredu si uvarte Salko (2 hodiny) a nechajte ho vychladnúť do rána. Nezabudnite vytiahnuť aj maslo z chladničky.

Na druhý deň vymiešajte maslo so skaramelizovaným Salkom do krému, pridajte orechy.

Z piškótového cesta (každý má ten svoj naj recept, preto neuvádzam ten môj) povykrajujte okrúhle koláčiky.

Zliepajte po dva kúsky – na jeden dajte džem do stredu a na druhý krém. Pritlačte a odložte na podnos. Takto pospájajte všetky kúsky a dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu, kým krém trochu nestuhne.

Zvyšky povykrajovaného cesta rozmixujte na drobizg.

Koláčiky natrite po obvode krémom a obaľujte v rozmixovanom pláte. Na obaľovanie však môžete použiť napríklad aj kokos alebo hoblinky čokolády.

Ganache poleva: nechajte zovrieť smotanu a zalejte ňou čokoládu nalámanú na kúsky, chvíľu nechajte odstáť a potom vymiešajte. Poleva bude pekne lesklá, no pritom lahodne mäkká. Naneste na koláčiky. A ozdobte malinou. Nechajte stuhnúť.


Text a realizácia: Martina Deríková
Foto: MM design
Zdroj: časopis Pekné bývanie 12/2017

Komentáre