Šou chutí a vôní: Recepty na grilovanie

jún 29, 2018
grilovanie

Grilovanie neznamená len jedlo, ale aj stretávanie, priateľov, rodiny. S láskou pripravené pochúťky pod holým nebom s neodmysliteľnou vôňou budú chutiť o to viac.

Grilované šampiňóny portobello

Tento vynikajúci šampiňón po ugrilovaní chutí ako mäsový steak, takže ho môže vegetariánom dobre nahradiť. Podobným spôsobom sa môže upraviť aj bedľa, aj keď je trochu suchšia.

grilovanie

  • 4 veľké huby portobello,
  • 2 strúčiky cesnaku nakrájané na stĺpiky,
  • 300 g parmezánu nakrájaného na stĺpiky,
  • 2 lyžice píniových orieškov,
  • 1 vetvička rozmarínu alebo sušený,
  • ½ hrnčeka balzamikového octu,
  • ½ ČL soli,
  • ½ ČL mletého čierneho korenia,
  • 1 1/3 hrnčeka extra panenského olivového oleja,
  • 12 čerstvých listov bazalky

Z húb odrežeme hlúbik tesne pri klobúku a poutierame ho vlhkou papierovou utierkou. Nemáčame ho. Zospodu klobúka urobíme ostrým nožom otvory, do ktorých striedavo zasunieme kúsky cesnaku, syra, lístky rozmarínu a píniové oriešky.


Do misky dáme ocot, soľ, čierne korenie a všetko miešame, kým sa soľ nerozpustí. Pridáme olej a bazalku.

Na dno inej misy nalejeme trochu marinády a pridáme huby tak, aby spodok klobúkov obalila marináda. Zvyšnú marinádu nalejeme na lupene húb, všetko prikryjeme a v chladničke marinujeme 30 minút.

Huby vyberieme z marinády a  marinádu z lupeňov vylejeme do misky. Huby poukladáme na naolejovaný rošt grilu lupeňmi dolu a grilujeme 3 minúty. Potom huby otočíme lupeňmi nahor, nalejeme do nich trochu marinády s primiešaným zvyškom vínneho octu a grilujeme 4 až 6 minút, kým klobúky nezhnednú a nezmäknú. Dbáme na to, aby klobúky priveľmi nezhnedli, preto ich radšej presunieme na chladnejšie miesto na rošte.

Huby servírujeme so zeleninovým šalátom alebo plnené nátierkami s chlebom či grilovanou zeleninou.

Grilované čevapčiči

Stará dobrá klasika, tentokrát pripravená nie na plechu v rúre, ale ako barbecue pochúťka na bambusových paličkách.

grilovanie

(Foto Nicolas Vahé)

  • 200 g mletého hovädzieho,
  • 200 g mletého bravčového mäsa,
  • 200 g jahňaciny (môže sa nahradiť),
  • 1 žĺtok,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 ČL sušeného tymianu,
  • 1 ČL sušeného oregana,
  • 1 ČL sušenej mäty,
  • 2 ČL pálivého kečupu,
  • 1 ČL údenej papriky,
  • soľ,
  • korenie,
  • olivový olej,
  • bambusové paličky na grilovanie

Cesnak nakrájame nadrobno, všetky ingrediencie zmiešame vo veľkej mise s 1 lyžičkou soli a korenia. Miešame ručne, aby sa masa a jednotlivé chute prepojili. Misu zakryjeme a dáme odležať do chladničky na 30 minút.

Potom vytvarujeme „párky“ dlhé približne 10 cm a hrubé 3 cm a napichneme ich na bambusové paličky.

Pred grilovaním ich potrieme olivovým olejom a grilujeme 6 minút na každej strane. Čevapčiči otáčame postupne.

Podáva sa s pita chlebom, pestom, rajčinovým šalátom a jogurtom.

Olejová marináda na steaky

150 ml červeného vína, 2 PL balzamikového octu, 2 PL olivového oleja, 2 roztlačené strúčiky cesnaku, 1 PL zmesi nasekaných čerstvých bylín (rozmarín, tymian, oregano, šalvia, petržlenová vňať). Všetko zmiešame a mäso marinujeme 4 až 8 hodín.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: Nicolas Vahé, isifa/Shutterstock

Komentáre