Tieto slané sviatočné chuťovky sa stanú vo vašej rodine hitom

dec 27, 2019
olivové tyčinky a slaný stromček

Pripravili sme sviatočné recepty, ktoré môžu byť pokojne aj predjedlom, ale aj chutným slaným dezertom.

Olivové tyčinky

(na približne 12 tyčiniek)

olivové tyčinky

Tanier na olivy od značky Vista Alegre, kolekcia Palace, s ornamentom, porcelán, priemer 19,5 cm; www.bellatavola.sk

  • 42 g čerstvého droždia
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 1 ČL cukru
  • 140 g hladkej múky
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 ČL soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sušené paradajky
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 ml vlažného mlieka
  • čierne a zelené olivy bez kôstok
  • rozmarín, sušený alebo čerstvý
  • morská soľ
  • sušená bazalka
  • papier na pečenie
  • špajdle

1 Vo vlažnom mlieku s lyžičkou cukru roztopte čerstvé droždie. Keď chcete, do oboch druhov múk môžete rovno nasypať sušené droždie a tým pádom tento krok vynechať.
2 Do väčšej misy zmiešajte hladkú aj polohrubú múku, vytvorte malú jamku, do ktorej vylejte kvások. Zamiešajte, pridajte pretlačený cesnak a sušené paradajky (my sme použili dve nakrájané nadrobno) a ostatné suroviny. Cesto vymieste, vrch jemne posypte múkou a na teplom mieste ho nechajte asi hodinu kysnúť.
3 Zatiaľ si pripravte olivy. Napichujte ich na špajdle približne v dvojcentimetrových rozstupoch. Na jednu polovicu špajdle by sa mali zmestiť štyri olivy.
4 Po nakysnutí si z cesta vytvarujte dvanásť valčekov a tie obmotajte okolo špajdlí pomedzi prázdne miesta medzi olivami.
5 Hotové tyčinky posypte rozmarínom, sušenou bazalkou alebo morskou soľou. Pečte ich v rúre rozohriatej na 200 stupňov približne 20 až 25 minút.


  • Tip navyše: Ak cesto vyvaľkáte do užšieho valca a rozostupy medzi olivami budú väčšie, tyčinka bude krajšia.

Zemiakový osúch

Poctivý dobrý osúch len tak do ruky alebo trebárs k polievke na gazdovstve nikdy nesmel chýbať.
(na 1 veľký osúch alebo 12 ks menších)

zemiakový osúch

Liatinový hrniec Gourmet od značky Le Creuset sme mali možnosť vyskúšať aj v našej redakčnej kuchyni. Hrniec má kvalitný smaltovaný povrch, vďaka ktorému na prípravu jedla netreba veľa oleja či tuku – je teda ideálny na zdravé varenie. Okrem koláčov je vynikajúci aj na pečenie mäsa. Teplotná odolnosť až 260 °C, priemer 30 cm, na všetky zdroje tepla vrátane indukcie, vhodný aj do rúry. Cena 199 €. www.bellatavola.sk

  • ½ kocky droždia
  • 1 dl vlažného mlieka
  • ½ ČL cukru
  • 420 g polohrubej múky + 1 PL polohrubej múky, ak bude treba dosýpať pri miesení
  • 1/3 kypriaceho prášku
  • 1 ČL soli
  • 25 g rozpusteného masla + 2 PL na pomastenie
  • 30 ml oleja
  • 2 žĺtky
  • 1 dl vlažnej vody
  • olej na vymastenie pekáča
  • 1 strúčik cesnaku alebo trochu sušeného cesnaku
  • slanina (nemusí byť)
  • zemiaková kaša, musí byť trochu hustejšia, nie riedka (!)

1 Z vlažného mlieka, kvasníc a trošky cukru (pozor, nedávajte ho veľa, cesto má byť slané!) urobte kvások.
2 Medzitým si vo veľkej mise zmiešajte múku, soľ, kypriaci prášok.
3 V rozpustenom a mierne vychladnutom masle vymiešajte žĺtky. Pridajte olej a dobre zamiešajte. Všetko vlejte do misy s múkou. Pridajte kvások. Vymieste cesto. Keď sa vám cesto pri miesení príliš lepí, prisypte trochu múky. Ak je príliš tuhé, prilejte trochu vlažnej vody. Misu s cestom zakryte utierkou a nechajte vykysnúť približne hodinu.
4 Vykysnuté cesto si rozdeľte na dve časti a jednu rozváľajte na pomúčenej doske do tvaru pekáča. Na dno pekáča dajte olej a cesto naň rozprestrite. Navrstvite kašu a tú zakryte druhým kúskom rozvaľkaného cesta.
5 Potrite roztopeným maslom zmiešaným s cesnakom. Posypte slaninou alebo rascou.
6 Pečte pri teplote 190 °C približne 35 minút. Keďže každá rúra pečie inak, koláč treba priebežne sledovať.

  • Tip navyše: Zemiakovú kašu si pripravte deň vopred, aby bola vychladená, keď ňou budete cesto plniť. Namiesto kaše môžete ako náplň použiť aj kyslú alebo hlávkovú kapustu (samozrejme, tepelne spracovanú a ochutenú), prípadne na cesto dať kúsky slaninky.

Slaný stromček

Naozajstná rýchlovka, ktorá ešte aj tematicky zapasuje na sviatočný stôl. Stačí mať v zásobe lístkové cesto, náplň si môžete zameniť podľa vlastnej chuti – my sme zvolili nesmrteľnú kombináciu bryndze a špenátu.

slaný stromček z lístkového cesta

  • 1 až 2 balenia lístkového cesta, cca 275 g jedno balenie
  • 100 g mrazeného špenátu alebo podľa chuti
  • 1 cibuľa
  • 1 až 2 strúčiky cesnaku, podľa veľkosti, arómy a chuti
  • 125 g bryndze
  • 100 g čedaru
  • čierne korenie
  • smotana, kyslá alebo na šľahanie (nemusí byť)
  • vajíčko na potretie cesta

„Odporúčam každému, kto nemá čas vypekať. Túto chuťovku zvládnete za polhodinku.“ Martina – šéfredaktorka

1 Na panvici si opražte malú cibuľku so špenátom, po chvíli pridajte pretlačený cesnak. Vo vedľajšej miske si zmiešajte bryndzu s nastrúhaným čedarom a čiernym korením. Soliť netreba.
2 Ochladnutú špenátovú zmes zmiešajte s bryndzou a so syrom.
3 Z lístkového cesta si vyrežte tvar stromčeka a umiestnite ho na papier na pečenie rovno na plech. Nám sa to podarilo z jedného balenia (275 g), a to tak, že trojuholníky, ktoré vznikli orezaním cesta, sme použili na spodok slaného koláča, tak nebolo vidieť žiaden spoj. Jednoduchšie je však vyrezať stromček z druhého balenia lístkového cesta.
4 Bryndzovo-špenátovú náplň rovnomerne naneste po celej ploche stromčeka. Zakryte druhým stromčekom z lístkového cesta a okraje stromčeka od vrchu až dole narežte nožom. Každú jednu „vetvičku“ potom opatrne zakrúťte okolo vlastnej osi do tvaru špirály. 5 Vrch stromčeka potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte sezamom.
6 Pečte na 190 °C približne 15 až 20 minút.

Prečítajte si tiež

Recepty: Alžbeta Měkotová, Martina Deríková
Foto: Miro Pochyba
Food styling: Martina Deríková
Zdroj: časopis Pekné bývanie 12/2019

Komentáre