Upečte si chutné koláčiky zo sezónneho ovocia

aug 30, 2018
galetky

Bola by škoda nevyužiť sezónne ovocie. Na záhradnú oslavu alebo len tak pre dobrú chuť víkendu upečte rodinke tieto fantastické koláčiky. Maslová chuť im dodá jemnosť, ovocie zasa sviežosť. Najlepšie chutia na druhý deň… samozrejme, ak hneď nezmiznú z taniera.

Tvarohové galetky s ovocím

Cesto

  • 250 g tvarohu, nie z vaničky, ale z obalu ako maslo
  • 150 g hladkej špaldovej celozrnnej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku s vínnym kameňom
  • 1 žĺtok
  • štipka badiánu
  • štipka mletého klinčeka
  • štipka soli
  • 1 vajíčko na potretie
galetky

Galetky majú zvyčajne okrúhly tvar, my sme urobili štvorce a zo zvyškov cesta aj zopár okrúhlych.

Plnka


  • ringloty
  • mletá škorica
  • slivkový lekvár

1 Zmiešajte suché ingrediencie – múky, kypriaci prášok, badián, klinčeky a soľ. Do suchej zmesi pridajte studené maslo nakrájané na malé kocky, tvaroh a žĺtok. Vypracujte cesto. Ide to rýchlo, veľmi sa s ním „nebabrite“. Keď je cesto spojené, zabaľte ho do potravinárskej fólie a vložte do chladničky asi na 30 minút.

galetky

Kým sa cesto chladí, pripravte si slivky. Odkôstkujte ich, môžete ich nakrájať na mesiačiky alebo na nepravidelné menšie kúsky. Cesto vyvaľkajte na hrúbku približne 3 mm a narežte na štvorce veľké približne 10 až 12 cm. Podľa toho, aké veľké galetky chcete mať. Na každý štvorec dajte za lyžičku slivkového lekváru a obložte ho ovocím.

2 Rohy zahnite z každej strany dovnútra a jemne prstami pritlačte na krajoch – nebudú sa počas pečenia roztvárať.

galetky

3 Kraje každého koláčika potrite rozšľahaným vajíčkom.

galetky

4 Keď máte galetky naukladané na plechu a potreté vajíčkom, posypte ich mletou škoricou. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 °C dozlata približne 20 minút (podľa rúry).

galetky

Galetky môžete naplniť akýmkoľvek sezónnym ovocím. Ak nemáte poruke čerstvé,
pokojne siahnite po kompóte alebo napríklad po mrazenej lesnej zmesi.

Text a foto: Martina Deríková

Komentáre