Už nič neostane na ocot. Naučte sa hospodáriť so zvyškami jedla

aug 03, 2020
Ako hospodáriť so zvyškami jedla

Prvým krokom je premyslené nakupovanie, druhým šikovné využitie zvyškov z kuchyne a tiež ich uskladnenie.

To, koľko jedla (ne)vyhodíte, hovorí o tom, ako viete hospodáriť.

Paradajky na roky

Ak chcete paradajky spracovať do zásoby, nenechajte ich príliš zmäknúť. Okrem klasického leča ich využijete aj ako paradajkový základ na cestoviny, pizzu alebo do omáčok.


Paradajkovú zmes pripravíte rozvarením nakrájaných paradajok a cibule. V prípade čistej paradajkovej omáčky pridajte celé korenie, bobkový list (po dovarení obe koreniny vyberte) a varte, kým zmes nie je jednoliata. Do omáčky na cestoviny pokojne pridajte aj cesnak a rôznorodé bylinky od sušenej bazalky cez oregano až po rozmarín. Paradajky určené na pizzové cesto rozvarte bez cibule a s minimom oleja (najlepšie s oreganom). Všetky tri zmesi môžete zamraziť.

Ako šetriť jedlom: využitie paradajok

Foto: Daisy Park

Tip navyše: Paradajky je dobré pred tepelnou úpravou zbaviť šupky – narežte ich do kríža a zalejte vriacou vodou. O niekoľko minút šupka povolí.

Nielen na strúhanku

Ak ste nakúpili viac chleba, ako vaša domácnosť zvládne skonzumovať, v prípade, že je ešte čerstvý (prípadne deň-dva starý), chlieb rozdeľte a druhú polovicu uložte do mrazničky. Po rozmrazení bude ako čerstvý. Starší chlieb (ešte nie uschnutý) použite na chutnú žemľovku, urobte z neho chlieb vo vajci alebo klasické hrianky. Suchý chlieb nie je súci len na vyhodenie, pomletý poslúži ako strúhanka.

Náhrada parmezánu

Chudobní Taliani, ktorí si nemohli dovoliť parmezán, vymysleli jeho alternatívu z toho,
čo mali poruke – zo suchého chleba. Ak ho zmiešate v mixéri s bylinkami, cesnakom, olivovým olejom a so soľou, vznikne nevšedná ochutená strúhanka. Využitie nájde na pizzi či cestovinách.

Čo so zvyšnými prílohami?

Ak vám zostali uvarené cestoviny, ktoré v chladničke schnú už nejeden deň, použite ich do polievky namiesto rezancov. V kombinácii s vajíčkom a so šunkou vytvoríte z takýchto cestovín rýchly obed či večeru. Zo zvyšných varených zemiakov určite vyskúšajte recept „Papas Rellenas“, keď zo zemiakov vytvoríte placku, ktorú naplníte ľubovoľnou plnkou a vysmažíte.

Ako hospodáriť so zvyškami jedla: čo s cestovinami

Čo s nedopitým vínom?

Zostalo vo fľaši nedopité víno? Vlejte ho do formičiek na ľad a zamrazte. Využiť ich môžete napríklad pri varení talianskeho rizota alebo mäsa. Rovnako spracujte aj nevyužitý vývar.

Zvyšky mäsa

Pri spracovávaní väčšieho kusa mäsa, ako budete potrebovať, ho po vychladnutí zamrazte. (V dvojčlennej domácnosti je praktické naporciovať si surové mäso do vreciek a nemraziť zbytočne veľké kusy.) Zvyšky mäsa, ktorého už nie je dosť na samostatné porcie, spracujte do šalátu alebo zabaľte do tortilly – k mäsu pridajte podľa chuti ryžu, cestoviny, quinou alebo len obľúbenú zeleninu (napríklad ľadový šalát či jarnú cibuľku), nezabudnite na jemnú zálievku alebo lyžičku majonézy a máte rýchlu pochúťku alebo večeru. Do rizota môžete využiť aj zvyšnú varenú zeleninu z polievky.

Prečítajte si tiež

Ovocie do zásoby

Aj prezreté alebo staršie ovocie má široké využitie. Pokrájajte ho, rozmixujte, rozrieďte vodou, mliekom, prípadne jogurtom, podľa chuti pridajte ovsené vločky či arašidové maslo a chutné smoothie je na svete. Zo sezónneho ovocia, ako sú jabĺčka či hrušky, rýchlo pripravíte chutný kompót k obedu: ovocie pokrájajte, zalejte vodou, pridajte citrónovú šťavu, paličku škorice, lyžicu cukru, klinček a  zopár minút povarte.

Náš tip: Zvyšky zo zeleniny už nevyhadzujte! Radšej si z nich vypestujte zdravé vňate

Veľkú úrodu jabĺk či hrušiek využijete aj v zime ich vysušením na nízkej teplote v rúre alebo v sušičke ovocia. Podobným spôsobom môžete vysušiť aj plátky cvikly či mrkvy – získate zdravšiu alternatívu snackov.

Šetrite správnym ukladaním

Znehodnoteniu potravín predídete aj správnou organizáciou v chladničke. Pre prehľad si vyčleňte priehradku, do ktorej budete ukladať potraviny, ktoré treba minúť čo najskôr. V košoch alebo sieťových taškách má zelenina a ovocie prirodzené vetranie (na rozdiel od plastových vrecúšok).

ako šetriť jedlom: kôš na uskladnenie potravín

Košík Risatorp, 25 × 26 × 18 cm, oceľ a brezová dyha, 6,99 €, IKEA

Tip navyše: Aby vám špargľa vydržala dlhšie, skladujte ju v navlhčenej kuchynskej utierke, život koreňovej zeleniny predĺžite odrezaním spodnej časti a cibuľu so zemiakmi určite neskladujte pri sebe. Rozrezanú hlávku šalátu namočte do misky s vodou – udrží si chrumkavosť aj na druhý deň.

Text: Alžbeta Měkotová
Foto: isifa/Shutterstock, archív firiem
Zdroj: časopis Pekné bývanie 06/2020

Komentáre