Vianočné recepty pre diabetikov: Doprajte si tradičné sviatočné jedlá bez obáv

dec 09, 2020
Úpravy tradičných vianočných receptov pre diabetikov

Život s cukrovkou nie je jednoduchý, ak sa však diabetici správne nastavia a budú dodržiavať predpísané pravidlá, môžu plnohodnotne fungovať bez väčších problémov. To platí aj o jedálničku. Práve ten vianočný môže mnohým cukrovkárom spôsobovať vrásky na čele. Našťastie však existujú jednoduché úpravy receptov, vďaka ktorým sa pokrmy stanú vhodné pre diabetikov a nestratia na svojej chuti. Pozrite sa, ako by mali byť pripravené sviatočné jedlá pre ľudí s cukrovkou.

 Vianočné predjedlá a polievky

Ako to už býva zvykom, na Vianoce je v centre pozornosti vianočný stromček rovnako ako aj tradičné sviatočné jedlá. Neodmysliteľnou súčasťou tohto sviatku je vianočná oblátka, ktorá je pre diabetikov povolená, odporúča sa ale konzumovať bez medu. Ak si ale chcete pochutnať na viacerých kúskoch, klasické oblátky nahraďte oblátkami od výrobcov, ktorí sladia fruktózou.

Každá domácnosť má iné vianočné tradície – niekde sa ako vianočná polievka podáva hríbová, inde kapustnica, niekde šošovicová či hrachová. Pri kapustovej a vianočnej polievke, ktoré nie sú zahusťované múkou, si nemusíte rátať sacharidovú jednotku. Ak ale do týchto polievok pridávate zemiaky a múku, prípadne varíte hrachovú a šošovicovú polievka, jedna porcia sa ráta ako pol sacharidovej jednotky.


Vyprážaná ryba a zemiakový šalát

Vyprážané jedlo a zemiakový šalát s majonézou sú ťažká kombinácia, a to dokonca aj pre zdravého človeka, ktorý väčšinou po jedle nemá ťažkosti. Diabetik by si na túto dvojicu – vyprážané a majonéza, mal dať veľký pozor. A nielen on, takisto aj tí, ktorí patria do skupiny ľudí s názvom Mám zdravotné problémy. Trápia vás ťažkosti po mastnom a tučnom jedle? Alebo máte nadváhu, ktorá vám komplikuje život? V tom prípade si aj vy radšej zvoľte diétnejšie verzie tradičných štedrovečerných jedál.

Recept na vyprážanú rybu pre diabetikov

Recept na vyprážanú rybu pre diabetikov

Pre diabetikov platí, že kapra alebo rybu, ktorú pripravujete na Štedrý deň, namiesto vysmážania upečte v alobale s citrónom, prípadne ju pripravte na grile. Zemiakový šalát buď vynechajte a dajte si iba uvarené zemiaky, alebo si ho pripravte s bielym jogurtom. Takto upravená ryba aj zemiakový šalát chutia výborne a máte istotu, že sa vám po štedrovečernej večeri nepriťaží.

Vianočné pečivo a koláčiky

Nie, aj keď ste diabetik, neznamená to, že na Vianoce budete bez vianočného pečiva. Stačí len, aby ste ho pripravili zo surovín vhodných pre váš zdravotný stav. Ľuďom s cukrovkou sa odporúča pripravovať vianočné pečivo radšej z celozrnnej múky ako bielej, keďže celozrnná má výrazne vyšší obsah vitamínov, bielkovín a minerálnych látok. Ďalšími vhodnými alternatívami sú tiež mandľová múka (neprisladená cukrom, s nízkym obsahom sacharidov), špaldová či ovsená múka.

Pokiaľ ide o margaríny a tuky pri pečení, odborníci radia siahnuť radšej po rastlinných margarínoch z dôvodu, že obsahujú menšie množstvo nasýtených mastných kyselín.

A čo v prípade sladenia koláčikov? Možností je niekoľko: namiesto cukru použite stéviu, xylitol, či napríklad sukrin, zaujímavým tipom je pridať do cesta nastrúhanú mrkvu.

Na hotové vianočné pečivo nepoužívajte ťažké maslové ci cukrové krémy, koláčiky ozdobte pudingom, tvarohovým krémom alebo čerstvým či sušeným ovocím.

Prečítajte si tiež

Recept na vianočné medovníčky pre diabetikov

  • 200 g hladkej múky
  • 40 g fruktózy
  • 50 g medu
  • 1 vajce
  • 50g čerstvého masla
  • 0,4 kávovej lyžičky sódy bicarbóny
  • 0,4 kávovej lyžičky škorice
  •  štipka mletých klinčekov

Recept na medovníky pre diabetikov

Postup: V miske vymiešame med, fruktózu a vajíčko, pridáme zmäknuté maslo. Masu dobre vymiešame, pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme lepkavé cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme odležať na hodinu do chladničky.

Cesto po vybratí vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, formičkami vykrojíme medovníčky, ktoré  pečieme do zlatista v rúre vyhriatej na 180-200 stupňov. Medovníčky po upečení nie sú tvrdé, sú chrumkavé.

Recept na vianočný zemiakový šalát pre diabetikov

  • 1,5 kg uvarených zemiakov
  • 3 vajíčka natvrdo
  • 200 g kvalitnej kuracej šunky
  • 200 g nízkotučného syra
  • 3 mrkvy
  • 4 kyslé uhorky
  • 1 nadrobno nakrájaná cibuľa
  • 300 g bieleho jogurtu
  • 1 PL horčice
  • podľa chuti soľ, korenie

Recept na vianočný zemiakový šalát pre diabetikov

Postup: Uvarené zemiaky, vajíčka a šunku si pokrájame na kocky. Syr, mrkvu a uhorky postrúhame. Všetky ingrediencie spolu zmiešame a dochutíme soľou a korením. Šalát necháme odležať v chlade.

Zdroj: diabetikinfo.sk
Foto: freepik.com

Komentáre