Vyrobte si zdravý burčiak aj doma. Stačí k tomu hrozno a trocha trpezlivosti

okt 21, 2019
biely a červený burčiak so strapcami hrozna

S rodinkou sme si kúpili starší dom so zabehnutou záhradou. Rastie v nej aj nejaký (odrodu nepoznáme) vinič, na ktorom sa tento rok urodilo pomerne veľa hrozna. Keďže s manželkou obľubujeme burčiak, dá sa vyrobiť aj z takéhoto hrozna? Emil Z., Cífer

Odpovedala: Ing. Denisa Bajzíková – záhradná architektka

Burčiak možno vyrobiť z akéhokoľvek druhu hrozna. A dokonca je to nesmierne jednoduché a hlavne zdravé – tento nápoj dodá organizmu vitamíny a minerály, ktoré sú potrebné najmä pred zimným obdobím. Treba si len trocha zašpiniť ruky a možno budete sami prekvapení lahodnosťou domáceho burčiaka, ktorá sa nedá porovnať s tými zakúpenými pri ceste a, žiaľ, často aj falošnými (tým nechcem tvrdiť, že všetky burčiaky sú zlé, no ak nemáte overený zdroj, väčšinou nejde o pravý burčiak – burčiak totiž vydrží len pár hodín).


Postup

  • Zvyšky hrozna pozbierajte a jednotlivé bobuľky odstopkujte zo strapca do nádoby.
  • Následne bobuľky rozpučte, aby sa z nich uvoľnilo čo najviac šťavy.
  • Získanú šťavu – hroznový mušt zbierajte do čistej uzatvárateľnej nádoby s úzkym hrdlom a zvyšky bobúľ vylisujte, aby ste dostali čo najviac muštu. Čím rýchlejšie a čistejšie budeme postupovať, tým krajšiu farbu, chuť i vôňu bude výsledný produkt mať.
  • Hrdlo nádoby zakryte gázou niekoľkokrát preloženou cez seba, aby mohli prebiehať kvasné procesy a budúci burčiak tak mohol dýchať. Dôležité je nádobu umiestniť na tmavé a teplé miesto so stálou teplotou, ktorá sa pohybuje okolo 22 až 24 °C.
  • Počkajte 3 až 4 dni (závisí od teploty v miestnosti).

Tip na článok: Rýchlokurz: Ako si vyrobiť víno v domácich podmienkach

Potom už stačí len pozvať kamarátov a popriať si to ozajstné „Na zdravie!“. Takto si môžete pripraviť aj niekoľko menších dávok priebežne počas jesene a užiť si tak úrodu dlhší čas. A nezabudnite, že burčiak patrí medzi alkoholické nápoje!

Prečítajte si tiež

Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 10/2019

Komentáre