Vyskúšajte tradičné štedrovečerné koláče v (ne)tradičnej podobe

nov 26, 2019
recept na štedrák a bábovku

Štedrák či bábovka nesmú chýbať na mnohých štedrovečerných stoloch. My sme ich tentoraz pripravili v trochu inej podobe. Niečo nové, a predsa tradičné.

Florentínky

Sú vianočnou klasikou. Namiešať však ingrediencie v správnom pomere, aby koláčiky neboli po upečení tvrdé, je kumšt. Tento recept je overený a plný ovocia.

vianočné florentínky recept

Hranatý tanier z vianočnej kolekcie Toy‘s Delight od Villeroy & Boch, ručne dekorovaný, 22 × 22 cm, 24,50 €, predajňa Potten & Pannen – Staněk v NC Central v Bratislave

  • 80 g posekaných vlašských orechov
  • 80 g posekaných mandlí
  • 90 g masla
  • 160 g kryštálového cukru
  • 160 g kandizovaného alebo sušeného ovocia
  • 50 cl javorového sirupu
  • 1 téglik šľahačkovej smotany
  • 120 g polohrubej múky
  • 100 g tmavej čokolády na varenie
  • 100 g bielej čokolády

1 Kandizované ovocie posekáme nadrobno, pridáme orechy, mandle, cukor a preosiatu múku.
2 Do vodného kúpeľa dáme nádobu s maslom, so smotanou, sirupom a miešame, kým sa nezačnú tvoriť bublinky. Pridáme ovocie s múkou a cukrom a za stáleho miešania povaríme 4 až 5 minút.
3 Vzniknutú zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Následne mokrou lyžicou naberáme kúsky cesta, vkladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a tvarujeme stredne veľké kolieska.
4 Plný plech koliesok dáme piecť do predhriatej rúry asi na 15 minút. Keď vychladnú, môžeme ich poliať najprv z jednej strany roztopenou tmavou čokoládou, vidličkou do nich spraviť vlnky a po stuhnutí obrátiť a poliať tým istým spôsobom bielou čokoládou. Ak chceme, aby sa poleva pekne leskla, pridáme do roztopenej čokolády takmer plnú lyžicu oleja.


  • „Upečte rovno dvojnásobnú dávku. Z vlastnej skúsenosti totiž viem, že tieto florentínky u nás doma miznú zo stola závratnou rýchlosťou.“ Katarína, redaktorka

Tip na článok: Sladké triky: Vychytávky do kuchyne, ktoré sa vždy zídu!

Štedrá špirála

Rovnaká náplň ako v klasickom štedráku, len s tým rozdielom, že každý ukrojený kúsok je iný. Ak máte radi prekvapenia, vyskúšajte.

štedrák recept

Červený jedálenský tanier z vianočnej kolekcie Toy‘s Delight od Villeroy & Boch, porcelán, priemer 29 cm, 24,50 €; biely dezertný tanier z vianočnej kolekcie Toy‘s Delight Royal Classic od Villeroy & Boch, priemer 23 cm, 21,30 €; biely jedálenský tanier z vianočnej kolekcie Toy‘s Delight Royal Classic od Villeroy & Boch, väčší, 24,50 €, predajňa Potten & Pannen – Staněk v NC Central v Bratislave

Cesto

  • 450 g polohrubej múky
  • 150 ml oleja
  • 200 ml mlieka
  • ½ kocky droždia
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 2 žĺtky alebo 1 vajce a 1 žĺtok
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli

Plnka

  • slivkový lekvár
  • mletý mak
  • mleté orechy
  • tvaroh
  • 1 žĺtok
  • 2 vanilkové cukry
  • cukor podľa chuti, kryštálový alebo práškový
  • citrónová kôra
  • 1 PL Zlatého klasu
  • 1 až 2 PL smotany na šľahanie
  • mlieko podľa potreby
  • škorica

1 Z vlažného mlieka, trochy cukru a droždia pripravíme kvások.
2 V mise si zmiešame ostatné ingrediencie spolu s kváskom a vypracujeme vláčne cesto. Nesmie byť tuhé. Necháme vykysnúť v mise, cesto zakryjeme utierkou.
3 Kým cesto nakysne, pripravíme si jednotlivé plnky. Do orechov primiešame cukor a zaparíme ich trochou horúceho mlieka. Makovú plnku pripravíme podobne, do nej však môžeme pridať aj škoricu. V ďalšej miske si vymiešame tvaroh so žĺtkom, s citrónovou kôrou, vanilkovým cukrom, so Zlatým klasom a s trochou smotany. Kto chce, môže pridať aj sušené hrozienka, prípadne brusnice. Množstvo cukru neuvádzame, pretože každý má rád inú sladkosť.
4 Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na štyri časti. Z každej vyvaľkáme tvar obdĺžnika a každý potrieme plnkou – jeden makovou, druhý tvarohovou, ďalšie zasa orechovou a lekvárom. Obdĺžniky zrolujeme do valčekov a začneme ich ukladať do tvaru špirály do okrúhlej formy, do ktorej sme si predtým dali trochu oleja. Jednotlivé valčeky postupne nadpájame, pričom pri vytváraní špirály necháme medzi nimi medzeru. Tú vyplníme zvyškom jednotlivých plniek.
5 Takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť vo forme aspoň 20 minút. Potom cesto (nie plnku) potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 170 °C 25 až 35 minút, závisí od typu rúry, ale každá gazdiná pozná, kedy je koláč už upečený.

  • Tip navyše: Do orechovej plnky, ako aj do tvarohovej môžete pridať trochu snehu z vyšľahaných bielkov. Tak zároveň využijete bielky a plnky budú nadýchanejšie.

Ak vám zostane cesto aj plnka, môžete zo zvyškov urobiť klasické rožky. Z cesta si vykrojte trojuholníčky, plnku dajte na širší koniec a zrolujte. Po upečení budú miznúť už priamo z plechu. 🙂

plnené rožky


„Bábovka“ s prekvapením

Namiesto bábovkovej formy sme požili hranatú a dnu skryli malé prekvapenie. Klasické mramorovanie nahradí v tomto recepte malé prekvapenie, ktoré sa objaví po rozkrojení koláča.

bábovka vianočný recept

Hranatý podnos z vianočnej kolekcie Winter Bakery Delight od Villeroy & Boch, ručne dekorované, porcelán, 27 × 22,5 cm, 32 €, predajňa Potten & Pannen – Staněk v NC Central v Bratislave

Tmavé cesto

  • 3 vajcia, veľkosť M
  • 3 PL práškového cukru
  • 75 g masla
  • 3 až 4 PL polohrubej múky, kopcovité
  • 2 až 3 PL kakaa
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Bledé cesto

  • 4 vajcia, veľkosť M
  • 4 PL práškového cukru, kopcovité
  • 1 vanilkový cukor
  • 200 g masla
  • smotana, 12 %
  • 5 PL polohrubej múky, kopcovité + 1 PL hrubej múky
  • ¾ kypriaceho prášku do pečiva

Tmavé cesto
1 Vymiešame žĺtky s cukrom do peny. Pridáme maslo a opäť dobre vymiešame. Kakao si zmiešame s múkou a kypriacim práškom do pečiva a ručne vmiešame do zmesi. Nakoniec opatrne zapracujeme aj sneh, ktorý sme si vyšľahali z bielkov. Cesto vlejeme do pekáča (my sme použili veľkosť 20 × 20 cm) vystlaného papierom na pečenie, ale môžete ho aj klasicky vymazať maslom a vysypať múkou. Pečieme približne 20 minút pri 180 °C.
2 Z cesta si po jeho vychladnutí vykrojíme ľubovoľný tvar – zvonček, mesiačik, hviezdu či niečo iné. My sme zvolili zvonček.

Bledé cesto
3 Príprava je veľmi podobná ako pri tmavom ceste. Žĺtky si vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme maslo a opäť vymiešame. Múky si zmiešame s kypriacim práškom, z bielkov vyšľaháme sneh. Po troche pridávame do maslovej zmesi sypké ingrediencie a ručne dôkladne premiešame. Prilejeme trochu smotany (naozaj stačí málo, možno 1 deci) a nakoniec zapracujeme do cesta sneh.
4 Na dno vymastenej a múkou vysypanej hranatej formy (alebo vyloženej papierom na pečenie) dáme asi 1 cm bledého cesta. Doň vložíme vykrojené kúsky z tmavého cesta tak, aby vytvorili jeden súvislý rad (vrch by nemal prečnievať nad okraj formy). Okolo opatrne navrstvíme zvyšok bledého cesta, vrch uhladíme a dáme piecť.
5 Pečieme približne 35 až 40 minút pri 180 °C. Či je koláč upečený, zistíme klasicky – zapichneme do jeho stredu špajdľu, ak je čistá, môžeme ho vybrať von.
6 Vrch môžeme ozdobiť snehom z bielkov (ten treba dať na koláč tesne pred dopečením) alebo citrónovou, či obyčajnou cukrovou polevou, prípadne krémom z tvarohu a mascarpone.

  • Tip navyše: Pri klasickej poctivej bábovke nešetrite maslom.
Prečítajte si tiež

Recepty: Martina Deríková, Katarína Orviská
Foto: Miro Pochyba
Food styling: Martina Deríková
Zdroj: časopis Pekné bývanie 12/2019

Komentáre