Využite čerstvé sezónne ovocie a pripravte si jednoduché a rýchle maškrty

jún 19, 2018
recepty s ovocím

Nielen po dobrom obede, ale aj priamo na záhradnej párty prekvapte svojich hostí sladkou maškrtou. Zámerne sme vybrali také, s ktorými nebudete mať veľa roboty a určite nimi ulahodíte chuťovým kalíškom.

Bublanina s ovocím

Klasická bublanina je vďačný recept najmä pre svoju nenáročnosť. Navyše, v tomto ľahkom dezerte môžeme naplno využiť sezónne ovocie.

» 3 vajíčka
» 1 hrnček trstinového cukru
» 100 g masla
» 0,5 hrnčeka mlieka, hrnček s objemom 250 ml
» 1 hrnček zakysaného mlieka
» 2 hrnčeky polohrubej bielej múky
» 1 sáčok kypriaceho prášku
» za misku sezónneho ovocia, ja som použila jostu (kríženec medzi egrešom a ríbezľou)

Celé vajíčka vymiešame s cukrom, prilejeme roztopené maslo, mlieko a zakysané mlieko.

Múku a kypriaci prášok preosejeme a postupne pridáme do cesta.

Polovicu ovocia zamiešame do cesta.

Cesto vylejeme do formy vymastenej maslom a vysypanej múkou. Druhú polovicu ovocia nasypeme na cesto a dáme piecť.

Pečieme približne 55 minút pri 180 °C. Ak použijete menšiu, no vyššiu formu na pečenie, cesto sa bude piecť dlhšie – približne 55 minút. Ak však zvolíte klasický plech, koláč sa upečie už do 30 minút.

Jahodové crumbles

Veľmi jednoduché a veľmi chutné! Chuť horúceho ovocia zmiešaná s chrumkajúcimi kúskami je proste neodolateľná.

recepty zo sviežeho ovocia

Na 2 zapekacie misky s priemerom 10 cm:
» hrsť ovsených vločiek
» hrsť trstinového cukru
» hrsť mandľových lupienkov
» 30 g masla
» jahody

Jahody umyjeme, nakrájame a vložíme do zapekacích misiek. Vločky, cukor, mandľové plátky a maslo rozdrobíme v rukách na mrveničku, ktorú na jahody nasypeme.

Pečieme 15 minút pri 200 °C.

Podávame len také samotné alebo so šľahačkou či kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Tip

Množstvo si pokojne upravte podľa potreby. Crumbles môžete pripraviť aj vo veľkej zapekacej miske alebo s iným ovocím.

„Som bývalá grafická dizajnérka a súčasná pekárka v jednej milej malej pekárni. Okrem toho mám Kejkáreň – portál o pečení, v ktorom sú recepty jednoduché na svoju prípravu a nenáročné svojím výzorom. Jedného dňa by som chcela, aby sa Kejkáreň presťahovala z mojej kuchyne medzi ľudí.“
Zuzana Čižmanská, www.kejkaren.sk

Text a foto: Zuzana Čižmanská
Zdroj: časopis Pekné bývanie

Komentáre