Zmrzlinová ombré torta: Dokonalé spojenie malín a čučoriedok schladí počas horúcich dní!

júl 26, 2019
Zmrzlinová ombré torta

„Najlepšie osvieženie? Pre mňa je to v horúcom lete jemný vánok, kopec dobrej zmrzliny, na ktorej si pochutnávam v tieni košatého stromu. Pripravila som pre vás zopár overených jednoduchých ľadových receptov na výrobu domácej zmrzliny – aj bez zmrzlinovača!“ šéfredaktorka Martina

Zmrzlinová ombré torta

na tortovú formu s priemerom 20 cm budete potrebovať:

200 g ovsených sušienok Hobbits
1 konzerva Salka (397 g)
300 ml smotany na šľahanie
500 g grécky jogurt alebo klasický smotanový
400 g malín, môžu byť aj mrazené
250 g čučoriedok
1 až 2 PL citrónovej šťavy, nemusí byť
1 PL kukuričného škrobu
1 PL trstinového cukru
1 ČL škorice
1 ČL vanilkovej príchute  alebo vanilínový cukor


na dozdobenie:
čerstvé bobuľové ovocie (jahody, maliny, černice, čučoriedky)
100 g smotany na šľahanie
100 g gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany

Prečítajte si tiež
  • Sušienky podrvte v mixéri, zamiešajte do nich škoricu. Potom pridajte 2 až 3 polievkové lyžice Salka a miešajte, kým sa nevytvorí lepkavá masa.
  • Spodok tortovej formy si môžete vyložiť papierom alebo potravinárskou fóliou, nie je to však nutné. Podrvené sušienky silno natlačte na dno formy a vložte do mrazničky aspoň na 30 minút.
  • Do kastróla si dajte maliny a trstinový cukor. Ohrievajte, kým nevznikne redšia zmes. Tú prepasírujte cez sito, aby ste odstránili zrniečka z malín. Zmes opäť vráťte krátko na platničku a pridajte 1 PL kukuričného škrobu. Dobre rozmiešajte. Nechajte vychladnúť. Ak máte radi kyslejšie chute, pridajte do malinovej zmesi citrónovú šťavu.
  • Do väčšej misy vylejte smotanu na šľahanie a zľahka ju prešľahajte, nie však do tuha.
  • Pridajte jogurt a vanilku. Pomaly prilievajte Salko. Dobre vyšľahajte. Hmota, ktorá vám vznikne, nemá byť úplne tuhá ako vyšľahaná šľahačka, ale ani riedka. Niečo medzi tým. Kým vychladne malinová zmes, vložte smotanovo-jogurtový krém do chladničky.
  • Z mrazničky vytiahnite zamrznutý korpus a navrstvite naň približne štvrtinu smotanovo-jogurtového krému. Vráťte späť do chladničky, minimálne na 1 hodinu (kým krém dobre nestuhne).
  • Odoberte 3 lyžice vychladnutej malinovej zmesi a zamiešajte ich do ďalšej štvrtiny smotanovo-jogurtového krému. Keď je prvá vrstva (bod 6) už stuhnutá, navrstvite na ňu tento krém s jemne ružovým odtieňom. Nechajte zamraziť.
  • Do tretej štvrtiny zamiešajte zvyšnú malinovú zmes a opakujte postup ako v predchádzajúcom bode.
  • Čučoriedky dobre popučte vidličkou, až kým nepustia šťavu. Ak chcete, pridajte lyžicu citrónovej šťavy.
  • Do poslednej štvrtiny krému zamiešajte popučené čučoriedky (aj so semienkami a šupkami). Farebný krém dajte do tortovej formy ako štvrtú vrstvu a zamrazte.
  • Pred podávaním nechajte tortu „povoliť“ pri izbovej teplote približne 10 minút. Dozdobte ju vyšľahanou šľahačkou zmiešanou s jogurtom a čerstvým ovocím.

Kornútkové variácie

kornútky naplnené zmrzlinou a bobuľovým ovocím

Zmrzlinu môžete podávať nielen v miskách či pohároch, ale aj v sladkých chrumkavých kornútkoch. Dajú sa kúpiť v obchode. Trochu menej kalorickou alternatívou je, keď ich naplníte len bobuľovým ovocím. A keď chcete „zhrešiť“, pridajte si k ovociu aj zopár kopčekov studenej dobroty.

Tip navyše Okraje kornútkov môžete pred podávaním namočiť do roztopenej čokolády.

Ovocné nanuky, či sorbety

Ak vám pri zaváraní marhúľ či broskýň niektoré poháre „nechytia“, vodu zlejte, nechajte si iba 4 PL (na 1 zaváraninový pohár s objemom 700 ml) a zvyšok rozmixujte na pyré. Zamrazte, ideálne v nanukových formách. Na ovocné sorbety môžete použiť aj čerstvé ovocie – čím mäkkšie, tým lepšie.

Text: Martina Deríková
Foto: MM Design
Zdroj: časopis Pekné bývanie 07/2019

Komentáre