Nízkoenergetický dom s netradičným pôdorysom

jan 04, 2018

Guľatých domov už v našich končinách niekoľko vyrástlo, no stále nie dosť, aby sa stali bežným úkazom. Ten, ktorý sme navštívili tentokrát, pripomína prsteň. Presnejšie, prsteň zapadnutý do krajiny, ako sa uvádza v architektonickom koncepte autorskej správy od architektov Martiny Buřičovej a Štěpána Kubíčka.

Na počiatku je vždy pozemok, ktorý musí budúcich investorov osloviť, ponúknuť im akúsi „pridanú hodnotu“. Rozľahlá parcela v pokojnej lokalite s bohatou zeleňou na okraji obce blízko Prahy ich okúzlila krásnym výhľadom do otvorenej krajiny. Všetky tieto atribúty určili budúci charakter stavby.

Nízkoenergetický dom

Spolupatričnosť rodiny

Určujúcou myšlienkou koncepcie plánovaného domu bola rodinná spolupatričnosť. Dom mal byť kvalitný a komfortný, ale nízky s uzavretým kruhovým pôdorysom, ktorý by sa súčasne stal skutočným domovom pre celú rodinu. Architekti vytvorili viac variantov a so stavebníkmi hľadali optimálne riešenie. Výsledkom je elipsovitý pôdorys s otvoreným vnútorným átriom. Ako optimálne vyhodnotili osadenie stavby v ťažisku pozemku.

Nízkoenergetický dom

Kto by čakal aj elipsovitý tvar átria, nedočkal by sa. Je pragmaticky obdĺžnikové. Celá vnútorná dispozícia je ortogonálna. Architekti sa však pohrali a objekt vybratý z vnútorného priestoru átria umiestnili severne od domu, kde plní funkciu garáže pre dva automobily, záhradné stroje a slúži ako priestor na uloženie náradia. Celý dom je železobetónový so zasklenými časťami, priestor átria oživuje strom.

Nízkoenergetický dom

Strohá konštrukcia vs. citlivé dispozície

Z hľadiska konštrukcie ide o železobetónovú stavbu (obvodový plášť, stropná doska) na betónovom sokli. Nenosné zvislé vnútorné konštrukcie sú vymurované z keramických tvárnic a nabielo omietnuté – kontrastujú tak s pohľadovým betónom obvodových stien. Tak trochu strohé pôsobenie týchto materiálov zmäkčuje podlaha z masívnych bielených dubových dosiek. Obvodový plášť je sendvičová vetraná konštrukcia, ako vonkajší obklad bol použitý strieborný eloxovaný vlnitý hliníkový plech (drobné vlny). Industriálny vzhľad tohto materiálu vnáša mierne napätie do ideálneho oblého tvaru domu. Táto kompaktná „škrupinka“ je navyše „rozpraskaná“ okennými otvormi na celú výšku stavby.

Nízkoenergetický dom

Dom je navrhnutý ako jedna bezbariérová jednotka pre štyri až šesť osôb. Vchod sa nachádza na severnej strane, za ním situované zádverie slúži súčasne i ako šatňa a vstup do technickej miestnosti. Pri chodbe pozdĺž východnej strany átria je umiestnená kúpeľňa s WC a pracovňa. Veľký obytný priestor s jedálňou a variabilne uzatvárateľnou kuchyňou s komorou využíva celú južnú časť plochy. V severozápadnom trakte je situovaná intímnejšia časť domu – sú tu tri izby (dve menšie spálne a jedna veľká detská, prepojená svojou južnou stranou s átriom), spoločná kúpeľňa a samostatné WC. Z chodby vedú dvere opäť cez závetrie do záhrady. Oba vstupy sú bezbariérovo prepojené so záhradou.

Nízkoenergetický dom

Nízkoenergetický dom

Nízkoenergetický dom

Návrh: Ing. arch. Martina Buřičová, autorizovaný architekt, Ing. arch. Štěpán Kubíček, autorizovaný architekt

Technické parametre

Zastavaná plocha: 252 m2
Úžitková plocha: 202 m2 (168 m2 a 34 m2 átrium), samostatná garáž 55 m2
Dispozícia: 5 + 1 s vonkajším átriom
Konštrukcia: železobetónový skelet, zateplenie obvodových stien – spevnená minerálna vlna s vodoodpudivou úpravou Orsil fassil 3 × 100 mm a minerálna vlna Orsil 3 × NF 100 mm + NF 50 mm, zateplenie strechy – tvrdený polystyrén EPS 100
Fasáda: obklad z vlnitého hliníkového plechu
Výplne otvorov: atypické hliníkové okná s izolačným trojsklom a rámami skrytými v ostení, atypické sklenené a drevené lakované posuvné dvere
Vykurovanie: elektrokotol DUKO s tepelným výkonom 6 kW, teplovodné podlahové vykurovanie + radiátory, riadené vetranie (jednotlivé obytné miestnosti sa vetrajú vzduchotechnicky prostredníctvom podlahových vyústení Atrea), kozubové kachle

Nízkoenergetický dom

Dom je nízkoenergetický v kategórii B – úsporná budova (0,37 W/(m2 . K))

Text: Dana D. Daňková :: Foto: Andrea Thiel Lhotáková

Komentáre