Storočný dom rekonštrukciou zmenili na nepoznanie, pomohli aj dotácie od štátu

okt 27, 2020
Starý rodinný dom pred a po rekonštrukcii - exteriér

Majiteľov starého domu v Lozorne na začiatku k rekonštrukcii dotlačila zatekajúca strecha. Keď im stavbári vysvetlili, že celú strechu treba demontovať a čaká ich množstvo stavebných úprav, povedali si, že keď už prestavba, tak poriadna. Dnes majú dom s dvomi modernými bytovými jednotkami s energetickou spotrebou A1.

Dom bol postavený v roku 1927 v tradičnom dedinskom štýle a jeho posledná rekonštrukcia prebehla v roku 1968. Keď ho rodičia majiteľky kúpili v 1986, mali ho v pláne postupne modernizovať, ale ekonomické zmeny po Nežnej revolúcii im zamiešali karty. A tak sa mladý pár zabýval v dome, ktorý mal síce čarovnú atmosféru a romantickú záhradu s jazierkom, ale technické problémy konštrukcie sa hlásili o slovo čoraz naliehavejšie.

Starý dom mal trámový strop, palach, vyplnený slamou, a keď im v roku 2016 začala pretekať strecha a na omietke stropu sa tvorili nepekné hnedé fľaky, pretiekol aj pohár ich trpezlivosti a pustili sa do rekonštrukcie.

Starý rodinný dom pred a po rekonštrukcii - kuchyňa v podkroví

Keďže bolo treba vymeniť celú strechu, rozhodli sa, že na odkrytom strope múry nadstavia a zobytnia podkrovie. Nové podlažie sa potiahlo aj nad technické priestory domu, ktoré dovtedy neboli využívané. V prvej fáze spevnili a zateplili stropy, postavili novú strechu a dôkladne ju zateplili ekologickou minerálnou vlnou Unifit s hrúbkou 23 cm. V druhej fáze nasledovalo zateplenie fasády minerálnymi doskami Smartwall s hrúbkou 16 cm. Na horizontálnych plochách bola použitá minerálna izolácia  v hrúbke 32 cm. K energetickej úspore prispel aj nový kondenzačný kotol a radiátory.

V priebehu stavby vysvitlo, že zadná obvodová stena technických priestorov má nedostatočnú statiku a tak ju museli nahradiť novou. Miesto garáže tak vznikla zimná záhrada s posuvnými sklenými dverami a výklenok pre záhradné sedenie na terase.

Zrekonštruovaná terasa v starom rodinnom dome

V tom čase sa rozhodli využiť dotáciu od štátu na zateplenie starších rodinných domov. Požiadali o ňu v roku 2018, do roka odovzdali faktúry a účty a v decembri 2019 im mal byť vyplatený príspevok. Vtedy však vzniklo zdržanie práve kvôli spomínanej nepredvídanej zmene v projekte, výklenku na terase, ktorého konštrukcia podľa projektu nespĺňala energetické požiadavky normy. Našťastie vysvitlo, že vďaka rezerve pri nákupe minerálnej vlny stavbári zateplili aj túto časť väčšou hrúbkou, ako pôvodne plánovali, a mali to podložené aj fotodokumentáciou. „Chcela by som v súvislosti s našimi skúsenosťami upozorniť žiadateľov o štátne dotácie, aby si dali pozor, či všetky časti konštrukcie spĺňajú predpísané energetické požiadavky. Ináč sa im môže stať, že kvôli neplánovanej terase alebo balkónu o dotáciu prídu,“ dodáva majiteľka Diana.

Aj keď rekonštrukcia prebiehala postupne a trvala takmer 3 roky, dnes si majitelia môžu vydýchnuť a užívať si pohodlie. Dom má dnes dve moderné bytové jednotky s oddelenými vstupmi, 6 izieb, 2 kúpeľne a 2 moderne vybavené kuchyne. Už poslednú zimu pociťovali vylepšený tepelný komfort, takmer všetky radiátory boli celú zimu vypnuté. Za predošlé vykurovacie obdobie mali nedoplatok 700 €, tento rok sa dozvedia vyúčtovanie za plyn v októbri, kde očakávajú veľkú úsporu. Energetický štandard ich obnoveného domu predstavuje spotrebu primárnej energie v kategórii A1, teda menej ako 100 kWh/m2 za rok, a celkovú spotrebu v kategórii B, veľmi tesne sa blíži k A-čku.

www.knaufinsulation.sk

ZDROJ: PR článok spoločnosti Knauf Insulation, s.r.o.

 

Komentáre