Veľký sprievodca výberom kvalitnej fritézy

okt 27, 2019
veľký sprievodca výberom kvalitnej fritézy

Mnohí z nás milujú vyprážané jedlá. Aj keď si teraz určite poviete, že to nie je zdravé a nemali by ste takéto jedlo konzumovať, tá neodolateľná chuť vás presvedčí o opaku. Na druhej strane, ak nejete vyprážané jedlá príliš často, nemal by to byť žiadny veľký problém. K zdravším a chutnejším variantom vyprážaných pokrmov sa dostanete aj vďaka šikovným spotrebičom – fritézam.

Zdravšie vyprážanie vo fritéze

Vyprážanie jedla na klasickej panvici je zväčša dosť chaotické. Teplota oleja musí byť vždy správna, aby nebolo jedlo mastné či prihorené a aby bolo naozaj chutné. Zaobchádzanie s extrémne horúcim olejom na panvici tiež nie je žiadna zábava, pretože prskajúci olej má tendenciu striekať všade naokolo, vrátane sporáku, kuchynskej linky a v neposlednom rade môže popáliť aj vás. Preto je kúpa fritézy naozaj dobrá voľba. Okrem zbytočného neporiadku a prskajúceho oleja vám fritéza dokonca zabezpečí aj zdravšie vyprážanie.

Jedlo, ktoré si pripravíte vo fritéze, je mnohokrát zdravšie ako to, ktoré vysmažíte na oleji na klasickej panvici. Je to z toho dôvodu, že vysmážanie vo fritovacom hrnci prebieha pri vyššej teplote, a preto jedlo nasiakne len minimum oleja. Okrem toho, aj samotná chuť vyprážaného jedla je lepšia.


Čo všetko sa dá pripraviť vo fritéze

Vo väčšine domácností nie je fritéza nevyhnutnosťou, avšak je skvelým prínosom pre ľudí, ktorí si radi a často doprajú vyprážané jedlá bez výčitiek. Predtým, ako sa uistíte, že kúpa tohto spotrebiča je pre vás správne rozhodnutie, mali by ste zvážiť, či ju budete používať pravidelne a samozrejme, čo všetko v nej plánujete pripravovať. Možností je naozaj veľmi veľa. Z tých najčastejších môžeme spomenúť napríklad: cibuľové krúžky, cuketa, karfiól, šampiňóny, hranolky, rôzne druhy mäsa, ryby, krevety, šišky, vyprážaný syr, mozzarelové tyčinky a mnoho iného, na čo máte práve chuť.

Zaujímavosťou v dnešnej dobe je aj vyprážaná zmrzlina a ďalšie chuťovky, s ktorými ľudia radi experimentujú. Fantázii sa medze naozaj nekladú, preto si môžete vo fritéze pripraviť skutočne čokoľvek. A nielen spôsobom vyprážania. Dnešné moderné fritézy disponujú rôznymi funkciami, ktoré umožňujú aj iné spôsoby prípravy jedál.

čierna fritéza s viac košmi

Faktory, ktoré treba zvážiť pri kúpe fritovacieho hrnca

Možno by vám to ani nenapadlo, ale výber fritézy nie je taký jednoduchý, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Trh ponúka svojim zákazníkom skutočne širokú ponuku fritovacích hrncov. Preto treba dôkladne zvážiť rôzne parametre a samozrejme, vaše požiadavky, či už na samotnú fritézu alebo finančné možnosti. Pomôcť pri výbere vám môže aj šikovný test fritéz s recenziami top modelov , ktorý porovnáva niekoľko druhov spotrebičov na jednom mieste. 

Medzi najlepšie a najobľúbenejšie modely fritovacích hrncov patria modely od značiek Tefal, Klarstein či Sencor. Za vyskúšanie však určite stojí známa teplovzdušná fritéza Delimano Air Fryer, v ktorej pripravíte jedlo rýchlo a zdravo bez kvapky oleja. Určite ju poznáte z televíznych reklám a recenzie zákazníkov na internete len potvrdzujú to, že do kvality sa niekedy naozaj oplatí investovať.

Prečítajte si teraz, na ktoré parametre je dobré sa zamerať pri výbere fritézy:

Kapacita fritézy

Kapacita spotrebiča sa odvíja od toho, aké množstvo jedla v ňom budete pripravovať. Ak plánujete využívať fritézu na menšie posedenia pri chrumkavých krídelkách či vyprážanom syre, nebudete potrebovať príliš veľké zariadenie. Rovnako aj takú jednu porciu hranoliek pripravíte v menšej fritéze. Naopak, ak máte viacpočetnú rodinu a veľký okruh priateľov, s ktorými sa radi stretávate pri spoločných večierkoch, oceníte väčšiu fritézu. Hlavne preto, aby ste nemuseli veľa jedla pripravovať na viackrát v malých množstvách, čo by vám zabralo veľa času.

Fritézu s väčším objemom budete potrebovať aj v tom prípade, ak zvyknete vyprážať napríklad celé kurčatá či morky. Nájdete tiež fritézy, ktoré sú dodávané s viacerými košmi, takže môžete vyprážať rôzne jedlá naraz. Nemusíte sa báť, že by jedlá navzájom napáchli, postará sa o to filter, ktorý je súčasťou mnohých fritovacích hrncov. Z toho vyplýva, že naozaj treba dopredu zvážiť, aké množstvo jedla budete vo fritéze pripravovať.

Príkon a výkon

Príkon, ktorý sa udáva vo wattoch, vyjadruje množstvo elektrickej energie spotrebovanej za jednotku času. Čím je vyšší, tým rýchlejšie sa fritéza zohreje. Väčšinou sa pohybuje na úrovni 1500 – 3200 W. Za naozaj kvalitný priemer sa dajú považovať fritézy s hodnotami okolo 2000 W. Druhý faktor vám prezradí, koľko z prijatej energie spotrebič dokáže využiť a premeniť na teplo-

Bezpečnosť

Pri výbere fritovacieho hrnca musí byť bezpečnosť na prvom mieste. Hoci každý spotrebič v domácnosti predstavuje určité riziko požiaru, vyprážanie je obzvlášť citlivé a náchylné k požiaru. Elektrická fritéza je preto bezpečnejšia, stále však predstavuje určité riziká. Ak nie ste opatrní, olej sa môže prevariť alebo zohriať. Môžete nájsť elektrické fritézy, ktoré disponujú užitočnými bezpečnostnými prvkami, ako napríklad funkcia automatického vypínania, ktorá sa spustí kedykoľvek, keď olej dosiahne nebezpečnú teplotu, alebo prerušovací kábel, ktorý sa v prípade narušenia kábla odpojí od fritézy.

Vždy je najdôležitejšie si pred používaním pozorne prečítať návod a bezpečnostné pokyny ku konkrétnej fritéze. Predídete tým možným poškodeniam výrobku alebo nežiaducemu poraneniu.

fritéza s jedlom

Náklady

Nech už nakupujete čokoľvek, určite beriete do úvahy aj vaše finančné možnosti. Inak tomu nebude ani v tomto prípade. Ak nemáte veľké nároky a chceli by ste siahnuť po niečom prijateľnom, najbezpečnejšou a zároveň najlacnejšou voľbou sú menšie elektrické fritézy. Majú však zmysel iba vtedy, ak skutočne vyhovujú vašim potrebám.

Základné modely fritéz môžete kúpiť už do 50 EUR. Majú väčšinou menší objem a disponujú len klasickým vyprážaním. Na bežnú prípravu jedál štvorčelnnej domácnosti to však postačuje. Druhá cenový kategória od 50 do 100 EUR ponúka už o niečo väčšie spotrebiče, ktoré zvyknú mať už aj LCD displej a viac funkcií. Tu je výber naozaj bohatý. Fritézy od 100 EUR spĺňajú funkcie multifunkčných fritovacích hrncov a ponúkajú okrem originálneho vzhľadu aj možnosti viacerých spôsobov prípravy pokrmov.

Čistenie a odstránenie oleja

Čistenie spotrebičov nie je veru obľúbená činnosť. Niektoré fritovacie hrnce však majú časti, ktoré môžete pohodlne vložiť do umývačky riadu alebo sú odnímateľné, aby sa proces čistenia o niečo zjednodušil. Niektoré modely sa ale rozobrať nedajú, preto je čistenie o čosi náročnejšie a zdĺhavejšie. Mali by ste tiež zvážiť, aké ľahké bude vypustenie oleja z vašej fritézy. Vypúšťanie oleja je často chaotické a zdĺhavé, ale niektoré fritézy sú vybavené funkciami, ktoré zjednodušujú proces vyprázdňovania, napríklad odnímateľnou priehradkou, ktorá uľahčuje likvidáciu oleja. Preto, ak si chcete túto úlohu výrazne uľahčiť, zistite si pred kúpou, či konkrétny model touto funkciou disponuje.

Filter

Ako sme už spomenuli, fritézy môžu disponovať aj kvalitným filtrom. Ten je potrebný nielen z toho dôvodu, aby dve rôzne jedlá navzájom nenapáchli, ale aj kvôli tomu, aby ste svoju domácnosť ušetrili zbytočnej mastnoty a zápachu z vyprážania. Tento filter jednoducho môžete vybrať, vyčistiť alebo v prípade potreby aj vymeniť.

Pachový filter by vám mal vydržať približne 90 hodín fritovania. V závislosti od typu ho treba následne vymeniť alebo vyprať.Olejový filter z jemnej netkanej textílie sa vkladá pod fritovací kôš do fritovacej nádoby. Jeho okraje musia presahovať okraj fritézy. Po vyprážaní nechajte olej vychladnúť a filter opatrne vyberte. Olej pretečie späť do fritovacieho hrnca a vo filtri zostanú zachytené všetky zvyšky. Je to jednorázová záležitosť, preto treba pri každom fritovaní použiť nový filter.

Dĺžka prívodného kábla

Tento parameter je veľmi dôležitý. Myslite vždy na to, že fritovací hrniec musí stáť na pevnom podklade. Z tohto dôvodu si vopred ujasnite, kde ho budete používať a zmerajte vzdialenosť k najbližšej elektrickej zásuvke. Na základe toho si zvoľte aj dĺžku prívodného kábla. Vyťahovať pri každom vyprážaní predlžovací kábel nie je práve najpraktickejším riešením. Väčšina fritéz disponuje káblom s dĺžkou 80 až 120 cm, čo by vo väčšine prípadoch malo stačiť.

Funkcie a možnosti fritézy

V závislosti od konkrétneho modelu môžete využívať na fritovacích hrncoch rôzne užitočné funkcie. Patria medzi ne:

  • Časovač – môžete si nastaviť praktickú funkciu nastavenia času začiatku, konca a dĺžky vyprážania. Keď uplynie jeho doba, proces sa ukončí.
  • Automatické vypnutiebezpečnostná poistka dozerá na vnútornú teplotu zariadenia a takisto monitoruje teplotu oleja. Ak prekročí hraničnú hodnotu, spotrebič sa sám vypne, aby nedošlo k jeho poškodeniu a k vznieteniu oleja.
  • Termostat – základné modely fritovacích hrncov ponúkajú vopred nastavenú teplotu zväčša vo výške 190 °C, prípadne až dve, medzi ktorými možno prepínať. Vyspelejšie zariadenia ponúkajú možnosť nastavenia termostatu. Teplotu si tak nastavíte sami, najčastejšie v rozpätí od 80 do 200 °C.
  • Signalizácia výmeny oleja – ak plánujete opätovné použitie oleja, aby ste predišli jeho plytvaniu, môže byť užitočný model, ktorý disponuje upozornením, ktoré vám dá vedieť, kedy je potrebné ho vymeniť.
  • Signalizácia správneho ohrevu oleja – základné modely fritéz majú kontrolku, ktorá sa rozsvieti alebo zhasne, keď je olej rozohriaty. Drahšie fritovacie hrnce majú praktický LCD displej, ktorý vám umožní nastavenie rôznych funkcií.
  • Ľahký odtokový systém – vypúšťanie oleja je jednou z najväčších nepríjemností fritovania. Mnoho fritéz však obsahuje systémy, ktoré tento proces uľahčujú. Investujte preto do modelu s hadičkou na vypúšťanie tuku.
  • Priehľadné veko – vďaka nemu máte kontrolu nad procesom vyprážania. Pomocou tlačidla fritovací kôš vytiahnete z oleja a cez veko skontrolujete, nakoľko sú potraviny usmažené. To všetko bez toho, aby ste museli otvárať samotnú fritézu.
  • Vyberateľná nádoba – v prípade modelov s ponorným výhrevným telesom možno celú nádobu na fritovanie vybrať a vložiť do umývačky riadu či do drezu pod tečúcu vodu.
  • Izolácia fritézy – ak chcete predísť popáleninám počas prípravy jedál, vaša fritéza by mala poskytovať izoláciu všetkých jej vrstiev.
  • Viac fritovacích košov – fritéza s viacerými košmi vám umožní pripraviť viac vyprážaných jedál naraz. Ešte sofistikovanejším riešením je smaženie v dvoch oddelených nádobách, v rámci ktorého možno okrem dĺžky fritovania regulovať aj teplotu.

fritéza s funkciami

 

Aké poznáme typy fritovacích hrncov

Klasické olejové fritézy

V klasických fritézach vyprážate jedlo na oleji. V závislosti od spôsobu, akým sa zohrieva, sa rozdeľujú na elektrické a plynové fritovacie hrnce. Elektrikcké fritézy sú vhodné pre bežné využitie v domácnosti. Hoci sa zahrievajú pomalšie, disponujú praktickým termostatom, takže predstavujú bezpečnejšiu alternatívu.

Plynové fritézy sú výkonnejšie a dokážete v nich pripraviť dokonca aj celé kurča. Sú však určené len na vonkajšie použitie,pričom musíte dávať pozor na prehriatie oleja. Tieto zariadenia si vyžadujú prívod plynu, čo znamená, že vám pribudnú ďalšie starosti s napĺňaním a uskladnením plynových bômb.

Teplovzdušné fritézy

Tento typ fritézy je najzdravší, pretože na prípravu jedla potrebuje minimum oleja a horúci vzduch. Jedlo sa v nich skôr upečie ako vypraží a je oveľa chrumkavejšie a šťavnatejšie ako pri vyprážaní na klasickej panvici.

Rotačné fritézy

Oproti klasickým fritézam spotrebujú menej tuku, vďaka čomu získate zdravšie pokrmy. Vo vnútri rotačného fritovacieho hrnca sa nachádza naklonená rovina s košom, ktorý sa počas vyprážania otáča. Potraviny tak nie sú ponorené v horúcom oleji neustále ale striedavo, vďaka čomu ho do seba toľko nenasajú.

Multifunkčné fritézy

Tieto prístroje dokážu toho oveľa viac ako klasické fritézy. Vedia tiež variť, piecť, zapekať, dusiť, zohrievať a udržiavať teplotu. Fritovanie je iba jednou z ich ponúkaných funkcií.

zelená a biela teplovzdušná fritéza

Rozdelenie fritéz podľa spôsobu zohrievania oleja

Fritéza s ponorným výhrevným telesom

Tento typ fritovacieho hrnca sa vyznačuje najmä jednoduchou údržbou. Teleso totiž stačí len vybrať a celú fritézu môžete vložiť do umývačky riadu alebo umyť pod tečúcou vodou. Ďalším pozitívom je, že horúci olej počas smaženia stúpa nahor. Pod výhrevným telesom tak vzniká studená zóna, v ktorej sa zhromažďujú zvyšky smažených potravín. Tým, že sa neprepaľujú, počas prípravy necítite nepríjemný zápach. Negatívom môže byť väčší rozmer týchto fritéz.

Fritéza so skrytým výhrevným telesom

Vo vnútri tejto fritézy nájdete hladkú nádobu, do ktorej vložíte kôš s potravinami. Toto konštrukčné riešenie využíva priestor vo fritéze. Nevýhodou je však náročnejšie čistenie. Z hrnca je totiž možné vybrať len kôš a veko, ktoré môžete pohodlne vložiť do umývačky riadu alebo umyť ručne. Vnútornú nádobu musíte umyť výhradne len ručne.

Nezabudnite na starostlivosť o fritézu

Fritovanie je samé o sebe skutočne jednoduché. Určite však chcete, aby vám vaša fritéza slúžila čo najdlhšie. Preto je dôležité dodržiavať určité zásady a rady, ako sa starať o tento spotrebič. Niekoľko z nich vám ponúkame aj my:

  • olej vymeňte vždy, ak cítite, že ovplyvňuje chuť iných potravín
  • vymeňte ho aj po každej príprave rýb a plodov mora
  • olej sa snažte zakaždým prefiltrovať, aby ste sa zbavili zvyškov jedál
  • fritézu po použití nezabudnite vyčistiť, či už v umývačke riadu alebo ručne
  • možnosť umývania v umývačke riadu si vopred overte v návode
  • dodržiavajte odporúčané množstvo oleja
  • vyberajte olej s vysokou teplotou prepálenia, najlepší je repkový
  • jedlo vkladajte do fritézy až vtedy, keď je olej dostatočne rozohriaty

Záver

Nech už si vyberiete akúkoľvek fritézu, určite vám uľahčí prípravu jedál vo vašej domácnosti. Pokiaľ budete dodržiavať bezpečnostné postupy uvedené v návode, bez obáv si môžete vychutnávať perfektné jedlo pripravené kvalitne, rýchlo a aj zdravšie.

Text a foto poskytla Rekra s.r.o.

Komentáre