Advent: Predvianočná harmónia

dec 07, 2017

Začiatok adventu je štartovacia čiara všetkých vianočných príprav. V priebehu tohto obdobia máte dostatok času na to, aby ste všetko v pohode stihli.

Advent by mal byť obdobe rozjímania, tešenia sa a čakania na Vianoce. Väčšinou ho však vnímame ako lavínu povinností. Na jej čele sa valí nutnosť stráviť niekoľko hektických popoludní na nákupoch. Za nimi sa striedavo tlačia nemilosrdné hĺbkové upratovanie, pečenie koláčikov, kapor, stromček…  Tiež vidíte vo sviatkoch pokoja skôr takúto prírodnú katastrofu? Možno vám pomôže náš stručný prehľad prípravných prác. Stačí, ak si v ňom postupne škrtnete, čo už máte hotové alebo čo ste na koho zverili a uvidíte, že príde aj na to rozjímanie a radosť.

Týždeň darčekov a medovníkov
12. – 9. 12.

Tento rok zapálime prvú adventnú sviečku až 3. decembra. Je to o čosi kratšie obdobie ako inokedy, ale stále máme dvadsaťjeden dní, za ktoré sa dá všetko stihnúť.

Ak v tomto čase nemáte ani jeden darček, je najvyšší čas, aby ste si vytvorili plán. Spíšte si, čo by ste komu chceli kúpiť a koľko peňazí môžete na každého minúť.  Keď neviete alebo nie ste si istí, čo komu urobí radosť, nechajte celú rodinu napísať list Ježiškovi. Deťom naozaj, dospelákom aspoň esemeskou.

Ak budete darčeky objednávať cez internet, urobte tak ešte tento týždeň, aby vám ich pošta doručila včas. Potom už bude dosť preťažená.

Okrem darčekov sa zásobte sviečkami, prskavkami, vianočnými obrúskami a inými ozdobami.

Doplňte si domácu vinotéku. Na sviatky by ste mali mať sekt na prípitok, biele víno k rybe, červené len tak, pár fliaš ako darček, keď pôjdete na návštevu, a ľadové alebo slamové víno na chuť.

Vôňa vanilky, škorice či rumu by mala presiaknuť vaším domovom hneď začiatkom decembra. Medovníky, zázvorníky a koláčiky z orechového cesta potrebujú v škatuli odležať niekoľko týždňov, aby zmäkli, zvláčneli a krásne sa v nich rozložili chute.

Pred pečením si doplňte špajzu o múku, cukor kryštálový, práškový aj vanilkový, prášok do pečiva, škoricu, vajcia, orechy, mandle, kakao, maslo, kokos a rum.

Ak vás večery pri vyhriatej rúre nelákajú, pripravte si pár desiatok eur a koláčiky si objednajte. Nie je to žiadny útek z bojiska, aspoň ochutnáte niečo iné.

Týždeň pečenia, upratovania a vianočných dekorácií
12. – 16. 12.

Ak máte v pláne piecť viac druhov vianočných sladkostí, druhú adventnú nedeľu upečte maslové koláčiky. Cesto si pripravte deň vopred a nechajte ho na chladnom mieste odležať, lepšie sa rozvaľká a tvaruje. Ak to nestihnete, stavte na polotovar. V obchode kúpite linecké, kakaové, orechové aj medové cesto a už stačia len formičky na vykrajovanie. Ak chcete koláčiky aj zdobiť, počkajte s tým ešte týždeň.

Po veľkom pečení sa môžete venovať upratovaniu, skôr by to nemalo význam. Možno by ste mali umyť okná. Ak nestihnete, Vianoce prídu aj tak. Vyumývajte dvere, sklenené poháre vo vitrínach, upracte v skriniach, vyperte záclony. Vyžehlite všetko, čo ste vyprali, aby ste to nemuseli robiť počas sviatkov.

Svoj byt ozdobte girlandami, sviečkami, imelom a ďalšími ozdobami.

Okolo 15. decembra je čas kúpiť živý stromček a tiež rozposlať vianočné pohľadnice. Aj keď pohľadnice už takmer nepíšete, tie vianočné patria stále k obľúbeným tradíciám.

Včas vyskúšajte, či vám sadne stromček do stojana a či funguje osvetlenie, aby ste mohli dokúpiť žiarovky, prípadne kúpiť nové.

Týždeň radosti
12. – 23. 12.

Keď celý národ spravidla posledný adventný týždeň šalie, vy ho venujte príjemným veciam. Všetky tie povinnosti sa nakoniec vždy nejako stihnú a aj na správnej vianočnej nálade treba popracovať. Napríklad nákupom korenia na varené víno či vianočný punč, alebo si urobte radosť a spolu s blízkymi si zájdite vychutnať atmosféru Vianočných trhov.

Potom sa vám bude lepšie robiť aj niečo užitočné, napríklad kupovať papier na vianočné darčeky.

Je tiež vhodný čas na nepečené koláčiky a čokolády. Vďaka šikovným pomôckam premeníte obyčajnú čokoládu, karamel a kokos na atraktívne cukrovinky. Nezabudnite na zdobenie pečiva, ktoré dá kulinárskemu pôžitku ďalší rozmer a je veľkým lákadlom pre maškrtníkov. Ide to aj bez zalepených prstov!

Tento týždeň by ste mali ešte nakúpiť potraviny, pochutinz a nápoje, ktoré by ste radi počas sviatkov konzumovali. Nezabudnite na kapra!  Najneskôr 22. decembra si nakúpte aj zeleninu, ovocie a mäso.

23. decembra sa ozdobuje stromček, pečie vianočka a pripravuje zemiakový šalát. Môžete uvariť už aj kapustnicu alebo polievku, podľa vašich zvyklostí.

Večer to chce pohár kvalitného vínka a s vyloženými nohami si pozrieť vianočný film.

Zlatá nedeľa = Štedrý večer
24. 12.

Ráno si dajte kávičku, menšie deti pošlite na prechádzku s ockom. Vypražte kapra, prestrite sviatočný stôl. Väčšie deti zapojte do prípravy Štedrovečerného stola.

Nezabudnite, že sviatky sú o odpočinku, byť s blízkymi a užiť si chvíle pokoja. Ak sa vám niečo nepodarí alebo niečo nestihnete, nenechajte si pokaziť náladu. Keď nejde o život …


Text: Adela Motyková
Foto: Isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 12/2017

Komentáre