Nie je rukola ako „rukola“. Viete, čo pestujete?

mar 14, 2019
rukola, pestovanie rukoly po zime

Minulý rok sme si v záhradke vysiali rukolu, ktorú sme si vďaka teplému počasiu zbierali až do zimy. Na hriadke ju máme ešte stále a nevyzerá, že by jej mráz nejako ublížil. Je možné, že z nej budeme môcť robiť šalát aj tento rok?

Odpovedala: Ing. Denisa Bajzíková

V skutočnosti ste si možno pravú rukolu nezasadili. Znie to možno zvláštne, no pravda je taká, že obchodníci nám pod názvom rukola niekedy predávajú dve rozličné rastliny. Chuťou i výzorom sú si podobné, preto si pri nákupe treba dobre pozrieť latinský názov. Rukola (Diplotaxis) sa často zamieňa s roketou (Eruca). Roketa sa v južných oblastiach Európy už udomácnila natoľko, že sa dokáže šíriť i sama. Preto si myslím, že naše už mierne zimy dokáže prežiť bez vážnejšieho poškodenia. Ak ste si v záhradke spravili neskorý výsev a rastlinky vám ešte pred zimou nestihli zakvitnúť, je možné, že vám vydržia až do jari. Jarné listy sú pevnejšie a majú výraznejšie pikantnú chuť. No oplatí sa vám ju pestovať, aj keď už rastlina kvitne. Listy sú už síce nevhodné na zber, no určite oceníte v šalátoch i chutné kvietky, ktorých nektárom nepohrdnú ani včielky. Po odkvitnutí si zozbierajte semienka na ďalší výsev a rastlinné zvyšky zapracujte do pôdy ako zelené hnojivo.

foto: Pixabay
zdroj: časopis Pekné bývanie 02/2019

Komentáre