Mimoriadna akcia!

Predplaťte si mesačník Pekné bývanie a získajte darčekovú kartu IKEA!

Objednať
Aktuálne v predaji!

Špeciál Pekné bývanie v záhrade.

Objednať
Aktuálne v predaji!

Koncept

Objednať

Pažítka: Nenáročná a obľúbená bylinka slovenskej kuchyne

Zdieľať 16. 04. 2021
Pažítka: Nenáročná a obľúbená bylinka slovenskej kuchyne

Táto bylinka by nemala chýbať v žiadnej záhrade. Jej pestovanie je jednoduché a zvládne ho aj úplný začiatočník. Rastlina nezaberie veľa miesta a počas celej sezóny poskytuje dostatok čerstvej a chutnej vňate na dochucovanie či ozdobovanie jedál. Zároveň pekne kvitne, jemné fialové kvety vyhľadávajú včely. Pažítke sa darí vo voľnej pôde aj v črepníkoch.

Pestovanie

Na pestovanie pažítky sa hodia slnečné, ale najmä polotienisté miesta s humóznou, mierne vlhkou a priepustnou pôdou. Rastliny si môžeme vysadiť k chodníkom, na okraje hriadok so zeleninou, do vyvýšených záhonov a zmiešaných bylinkových výsadieb. Počas celej sezóny rastlina tvorí množstvo sýtozelených rúrkovitých listov. Keď sa na jeseň ochladí, listy začínajú žltnúť a odumierajú. V pôde však zostávajú cibuľky. Počas nasledujúcej jari z nich opäť vyrastú listy. Časom rastlina starne a je lepšie ju zmladiť alebo nahradiť novou sadenicou. Staršie rastliny rozsádzame aspoň raz za tri roky.

Prečítajte si tiež

Bylinka s príchuťou Talianska. Čo potrebujete vedieť o pestovaní bazalky?
Bylinka s príchuťou Talianska. Čo potrebujete vedieť o pestovaní bazalky?
Bylinky: Zdravie z balkóna
Bylinky: Zdravie z balkóna

Výsev

  • Pažítku (Allium schoenoprasum) si rýchlo vypestujeme zo semien. Vysievame plytko do výsevného substrátu v črepníku alebo do pareniska. Substrát udržiavame mierne vlhký.
  • Na klíčenie je potrebná teplota 20 – 22 °C. Semená vyklíčia do 3 týždňov. Vzídené rastliny rozsadíme do menších črepníkov, použijeme substrát, ktorý je určený na pestovanie byliniek, alebo preosiaty kompost.
  • Priesady ďalej pestujeme na svetlom mieste, nie na priamom slnku.
  • Sadenice s kvalitným koreňovým balom potom vysádzame na vhodné miesto v záhrade. Môžeme si ich vysadiť aj do väčších črepníkov.
Ako pestovať pažítku. zväzok pažítky na drevenej doske

Foto: Shutterstock

Kedy pažítku vysievať, sadiť a zbierať

Výsev: marec, apríl,  máj
Výsadba: apríl, máj
Zber: jún, júl, august, september
Výška a šírka:  45 × 30 cm
Vzdialenosť výsadby: medzi rastlinami treba dodržať odstup 25 – 30 cm

Zber a využitie

Listy pažítky zberáme podľa potreby počas celej sezóny. Striháme ich pri báze rastliny, aby sme podporili tvorbu nových. Vždy zberáme toľko, koľko spotrebujeme. Listy pažítky chutia najlepšie čerstvé a nadrobno nasekané. Dochutia polievky, šaláty, jedlá z rýb, syry a obložené chlebíky. Zbierať môžeme aj jedlé kvety, ktoré poslúžia na ozdobenie jedál. Čerstvé listy skladujeme zabalené vo vlhkej tkanine niekoľko dní aj v chladničke.

strihanie pažítky

Foto: iStock

Tip: Nové rastliny získame aj delením starších trsov v jarných mesiacoch.

Odrody

Jemná

Listy tohto kultivaru sú svetlozelené, tenšie a príjemne aromatické

Erecta

Listy sú pevnejšie, tmavozelené, vyznačujú sa príjemnou vôňou a jemnou pikantnosťou. Tento kultivar sa hodí na pestovanie vo voľnej pôde aj v črepníkoch.

Choroby a škodce

Za predpokladu vytvorenia ideálnych pestovateľských podmienok je pažítka nenáročná a bezproblémová rastlina. Počas daždivejšej sezóny môže listy napadnúť hrdza pórová. Pri väčšom výskyte je lepšie celé rastliny zlikvidovať alebo nad pôdou zrezať všetky listy. Pažítku nesadíme na miesta, kde sme predtým pestovali cibuľu alebo pór.

Text: Daniel Košťál
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie V záhrade


Kategórie: Záhrada