Tipy a triky ako z grilovania vyťažiť čo najchutnejší výsledok

aug 11, 2020
Tipy a triky na grilovanie: grilovacia panvica s mäsom

Grilovacia sezóna je v plnom prúde. Vzduchom sa šíri vôňa opečeného mäsa, rýb či zeleniny. Kto by to nemal rád? 

Marinujte, ale nie pridlho

Do niektorých marinád sa mäso nakladá, inými ho stačí potrieť tesne pred grilovaním. Väčšinu potravín však marinujte pol až dve hodiny. Ak budete totiž marinovať príliš dlho, môže sa zmeniť štruktúra jedla. Čím menšie a jemnejšie potraviny, tým musí byť čas marinovania kratší.

  • Pred prvým grilovaním nechajte gril vypáliť. Vyhnete sa nepríjemnému lepeniu mäsa na rošt.

Popustite uzdu fantázii

Na gril nepatrí len mäso a klobásky, nebojte sa experimentovať aj s inými potravinami. Grilovať môžete nielen syry a rôzne druhy zeleniny, ale aj ovocie. Nakrájajte ho na menšie kúsky a ugrilujte v podobe špízu. Najmä deti ocenia napríklad grilované hrušky, broskyne či vynikajúci grilovaný ananás, ktorý nakrájajte na kolieska a noc vložte do marinády z masla, medu a zo štipky soli. Tejto dokonale sladkej bodke za celou grilovačkou nik neodolá, verte.


Tip navyše: Asi najmenej zábavné na celom grilovaní je dať na záver všetko do poriadku a gril dôkladne vyčistiť. Chýbať by vám preto nemala poriadna škrabka či kefa. Ak ju však nemáte, použite alobal, z ktorého vytvoríte malú loptičku, a pomocou grilovacích kliešťov ňou poriadne vydrhnite rošt.

Ryba patrí za mreže

Grilované ryby sú naozaj delikátne. Pstruh, losos, tuniak, makrela, ostriež… Aj pri ich grilovaní však platia isté pravidlá. Tým základným je negrilovať mrazené ryby s obsahom vody, ktoré sa na grile ľahko rozpadnú. Na gril patria predovšetkým čerstvé ryby, ktoré stačí len osoliť, potrieť maslom, prepichnúť bylinkami a ugrilovať v celku. Ich tepelná úprava je krátka. Rybu môžete zabaliť do alobalu, ale veľmi dobrým pomocníkom je mriežka, vďaka ktorej sa ryba nerozpadne a bude pri servírovaní rovnako dobre vyzerať ako chutiť.

grilovanie ryby v mriežke

Ustrážte si teplotu

Pre priame grilovanie, ktoré sa používa napríklad pri príprave steakov, hamburgerovmenších kusov mäsa a zeleniny, je typický kratší čas grilovania a vysoká teplota okolo 200 až 230 °C.
Pre nepriame grilovanie je vhodná nižšia teplota okolo 160 až 180 °C a dlhší čas grilovania. Tak pripravíte väčšie kusy mäsa, ako sú kura či iná hydina v celku, ale aj bravčové kolenorebrá.

Teplomer býva súčasťou vrchného veka niektorých grilov, ale môžete si zadovážiť aj vpichový teplomer, aby ste si boli istí, že nebudete podávať nedopečené mäso. Za tepelne opracované mäso považujeme to, ktoré dosiahlo v jadre teplotu min. 75 °C počas minimálne 20 minút.

Prečítajte si tiež

Pán hamburger

Medzi najobľúbenejšie jedlo pripravené na grile patrí určite hamburger. Potrebujete naň len hovädzie mäso, korenie a soľ. Nič viac. Mäso by malo byť mierne prerastené tukom, ktorý bude po zomletí pôsobiť ako spojivo a hamburgery budú pri opekaní držať pokope, rovnomerne sa prepečú, zároveň nebudú suché, ale šťavnaté. Vytvarované placky pred grilovaním potrite olejom a podľa hrúbky opekajte z každej strany 3 až 5 minút. Po ugrilovaní ich nechajte ešte chvíľku odpočinúť pod alobalom a zatiaľ si opečte na grile rozkrojenú žemľu. Následne ju potrite majonézou či kečupom. Pod opečené mäso vložte plátok šalátu, navrch zasa plátok čedaru či kolieska cibule. Hotovo. Špajdľa s menovkou či iným nápisom už je krok navyše pre tých kreatívnejších, ale určite zožne rovnaký úspech ako táto obľúbená a vďačná pochúťka.

Tip na článok: Ako si vyrobiť jednoduché ohnisko na grilovanie

Tipy a triky na grilovačku: príprava hamburgera

Tip navyše: Pri grilovaní mäsa na hamburgery sa placka často v strede nafúkne. Aby ste tomu predišli, vyhĺbte v strede surového mäsa palcom alebo zadnou stranou lyžice malú priehlbinu. Pri grilovaní sa stred vyduje nahor a placka bude pekne rovná.

  • Mäso pri grilovaní nikdy neprepichujte vidličkou. Vytiekla by z neho šťava, vďaka ktorej zostáva pekne mäkké a šťavnaté.

Vyššia trieda grilov

Ak chcete chuť a vôňu grilovaných jedál ešte umocniť, pýtajte sa na grily, ktoré majú aromatický systém. Ide napríklad o dve misky umiestnené pod roštom grilu, do ktorých sa nalieva víno, pivo alebo voda s korením. Odparovaním dávajú mäsu lepšiu chuť a vôňu. Šikovné sú aj grilovacie misky s odnímateľnou rukoväťou, ktoré môžete z grilu servírovať priamo na stôl.

Text: Katarína Rosová
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 07/2020

Komentáre