Skvelá „vychytávka“, ako vám uskladnené jablká vydržia až do jari

sep 21, 2019
jablká na stole s bylinkami

Blíži sa obdobie zberu jabĺk, ktorých sa nám tento rok v záhrade urodilo hojne. Ako ich správne uskladniť, aby nám vydržali čo najdlhšie? Peter H., Hlohovec

Odpovedala: Ing. Denisa Bajzíková, záhradná architektka

Zázračný javor

Aby jablká vydržali počas celej zimy, treba dodržať niekoľko základných pravidiel. V prvom rade je dôležité vybrať správnu miestnosť, ktorú chceme na tento účel využívať. Aby sme pred skladovaním zabezpečili čo najvyššiu mieru sterility a tak zamedzili šíreniu chorôb, je vhodné v danom priestore vydezinfikovať povrchy vápnením a dobrým odvetraním. V takejto miestnosti by sa mala teplota dlhodobo držať približne na 4 °C a tiež by tu mala byť vysoká vzdušná vlhkosť, aby sa jabĺčka predčasne nezasušili. Plody ukladáme do čistých a vzdušných nádob, pričom jednotlivé vrstvy oddelíme. Mnohí používajú na takéto predelenie novinový papier, no ja nie som úplne stotožnená s týmto materiálom obsahujúcim olovnaté farbivá. Super „vychytávkou“ je babská rada z dávnych čias – jabĺčka ukladať do usušených javorových listov. Z akých javorov? Ide o druhy bežne rastúce v našich lesoch, ako sú javor horský, mliečny či poľný. Prečo? Javory sú totiž dávno zabudnuté liečivky – ich listy obsahujú fungicídne a insekticídne látky, ktoré svojimi účinkami zabraňujú šíreniu skladových chorôb. Pomôžu nám tak udržať jabĺčka v dobrej kondícii až do jari.


Jablká urýchlia dozrievanie rajčín

S jablkami už neuskladňujeme žiadne iné ovocie, zeleninu ani kvety. Pri skladovaní uvoľňujú plyn, ktorý urýchľuje zrenie. Skrátite tak životnosť ostatných skladovaných vecí. Túto vlastnosť však môžete využiť aj vo svoj prospech. Ak vám na jeseň nestihli dozrieť nejaké rajčiny, rozložte ich rovnomerne na povrch jabĺk a o niekoľko dní sa môžete tešiť z červených rajčiniek.

Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 09/2019

Komentáre