Vyberáme záhradný gril

jún 26, 2020
Vyberáme záhradný gril

Mnohí z nás nedajú počas teplých dní dopustiť na grilované mäso, zeleninu alebo syr. Iní hľadajú spôsoby, ako sa dá variť efektívne a zdravo aj pri šantiacich deťoch. Oba tábory si prídu na svoje vďaka moderným grilom a elektrickým hrncom.

Určite si priority

Na výber máte tri druhy grilov podľa zdroja energie – elektrický, plynový a na drevené uhlie. Každý z nich má iné charakteristicky a z toho plynúce výhody, preto si pred kúpou grilu musíte zodpovedať niekoľko otázok. Ako často, kde a pre koľkých ľudí budete grilovať? Aké jedlá chcete pripravovať? A tiež, koľko peňazí chcete investovať?

Ovládanie elektrických grilov je veľmi jednoduché – teplota sa reguluje pomocou kolieska. Na rozdiel od ostatných typov grilov ich môžete používať aj v kuchyni, prípadne na balkóne. Ich výkon by mal byť najmenej 1 800 až 2 000 W, inak sa bude vykurovacia špirála veľmi dlho zahrievať, mäso sa dobre neprepečie a celková príprava jedla bude trvať dlho. Nevýhodou týchto grilov býva väčšia poruchovosť.


Grily na záhradnú párty

Základom fungovania plynových grilov sú horáky. Čím je ich viac, tým rovnomernejšie bude v grile rozložená teplota. Vďaka tomu sú plynové grily takmer okamžite po zapnutí pripravené na grilovanie, regulácia teploty je veľmi jednoduchá. Súčasťou konštrukcie býva držiak na propán-butánovú fľašu, vďaka čomu bývajú tieto grily ťažké, málo mobilné a zároveň odolnejšie proti poškodeniu. Keďže plyn je vo fľašiach natlakovaný, treba dbať na zvýšenú bezpečnosť. Vždy si skontrolujte, či náhodou nie je poškodená hadica vedúca od bomby k horákom. Ak áno, unikal by plyn do okolia a hrozil lokálny výbuch.

záhradná grilovacia párty

Plynový gril Weber Genesis II EP-335 GBS, tri horáky, jeden postranný na výrobu omáčok, systém grease management na uľahčenie upratovania po grilovaní, integrované háčiky na náradie, plocha roštu 68 × 48 cm. 1 399 €, wgrills.sk

Cena grilov na drevené uhlie je nízka, nezabúdajte však na pravidelné dokupovanie paliva, čo tiež niečo stojí. Pred použitím musíte gril rozkúriť, čím sa čas grilovania predlžuje. Jedinou možnosťou, ako sa dá v tomto type grilu regulovať teplota, je zatvárať prieduchy – tak sa horenie podporuje alebo tlmí. Platí: čím viac prieduchov, tým lepšie. Obľúbenou črtou tohto typu grilu je, že dym z horiaceho uhlia sa v grile hromadí a mäsu dodáva dymovú arómu. Musíte však byť zvlášť opatrní, aby sa mäso nepripieklo, inak začnú veľmi ľahko vznikať čierne spáleniny, ktoré môžu byť po konzumácii karcinogénne.

Multifunkčnosť elektrických hrncov

Dnešné elektrické hrnce ponúkajú najrôznejšie funkcie. Okrem varenia dobre poslúžia aj na vyprážanie, pečenie a grilovanie. Ak chcete pripravovať viaceré rôzne jedlá zároveň, praktické sú oddelené vnútorné nádoby. Na varenie pre štyroch ľudí budete potrebovať celkový objem nádoby aspoň 4 l. V prípade, že hľadáte úsporný spotrebič na pomalé varenie, sústreďte sa na nízky príkon a funkcie ako časovač a odložený štart. Pri pomalom varení myslite na to, že spotrebič by mal byť zaplnený maximálne do troch štvrtín a zároveň nie menej ako do polovice – len tak naplno využijete jeho efektívnosť.

Elektrické hrnce sú zdravou alternatívou bežného varenia v hrncoch či na panviciach a možno ich používať aj tam, kde nie je dosť miesta na klasický sporák alebo rúru, ako sú napríklad víkendové chalupy, ale aj v podnájme.

Prečítajte si tiež

Spôsoby ohrevu

Horný a dolný ohrev do značnej miery ovplyvňuje možnosti využitia elektrického hrnca. Spodný poslúži pri vyprážaní a dusení, horný umožňuje grilovanie a zapekanie. Modely s oboma spôsobmi ohrevu poskytnú viac možností na úpravu potravín.

Text: Katarína Orviská
Foto: archív firiem, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Pekné bývanie 06/2020

Komentáre