Zabudnite na chémiu! Najlepšie organické hnojivo na kvety aj zeleninu si dokážete vyrobiť aj sami

aug 16, 2019
organické zvyšky jedla pripravené na kompostovanie

Kompost zvýši úrodu, potláča veľa chorôb rastlín… Ak stále váhate, či kompostovať, lebo máte obavy, že sa o kompost budete musieť komplikovane starať alebo že bude po záhrade šíriť zápach, pokojne ich hoďte za hlavu. Táto predstava je iba mýtus.

Kam s kompostom?

Ideálne do polotieňa, napríklad pod korunu vzrastenejších stromov, kde bude mať zabezpečenú optimálnu vlhkosť. Kompost by nemal byť celý deň oslnený, ak však nemáte v záhrade stromy, dobrým pomocníkom môže byť napríklad aj tekvica – jej veľké listy spoľahlivo zatienia plochu kompostoviska. Pre biologické procesy prebiehajúce v komposte je potrebné, aby zo všetkých strán prúdil vzduch. Pri kompostovaní sú dôležité dážďovky, preto im umožnite prístup do kompostu, napríklad kompostom bez dna alebo použitím podložky z priepustného materiálu.

kompostér uložený v tieni pod stromami

Výber správneho kompostéra

Zamyslite sa a skúste odhadnúť, aké množstvo kompostu budete s najväčšou pravdepodobnosťou vytvárať. Podľa toho si vyberte menší model s objemom okolo 300 litrov alebo väčší s objemom až do 800 litrov. Pre stredne veľké až veľké záhrady je ideálny ľahko zmontovateľný, otvorený stavebnicový drevený kompostér, ktorý sa dá rýchlo poskladať. Ďalším variantom sú plastové kompostéry – sú odolné proti poveternostným vplyvom a vďaka dostatočnému množstvu vzduchových prieduchov a tmavej farbe, ktorá dobre pohlcuje teplo, dokážu vytvoriť ideálne podmienky na kompostovanie.


Prečítajte si tiež

Ako naplniť kompostér?

Radí: David Benda – odborník z oddelenia záhrad, Hornbach
„Na dno umiestnite malé vetvičky a slamu, kompost nebude zapáchať. Dobrý výsledok pri kompostovaní dosiahnete, keď budete dbať na to, aby sa suchý materiál dobre premiešal s mokrým. Trávu a lístie vždy premiešajte so zeminou, pomôžete tak drobným živočíchom vykonávať v komposte dobrú prácu. Počítajte s tým, že časom sa nevyhnete kompletnému prekopaniu kompostu.“

Kedy začať hnojiť?

Po 9 týždňoch kompostovania vzniknutá masa poslúži iba na mulčovanie. Potrebnú zrelosť kompost dosiahne minimálne po 10 mesiacoch. To, že je zmes pripravená na hnojenie, spoznáte tak, že získa tmavohnedú farbu a príjemnú lesnú vôňu.

pohľad do vnútra kompostéru

Kompostér Juwel Aeroplus, objem 600 l, 149 €, Hornbach

Pozor na sucho a vlhkosť

Kompost by nemal byť príliš mokrý ani suchý. Nadbytok vody vedie k hnilobe a nepríjemnému zápachu. Ak je príliš vlhký, zabráňte nadmernému zatekaniu vody do kompostu, napríklad vybudovaním ochrannej strechy. Do vlhkého kompostu pridávajte lístie, slamu a suchú zeminu. Vyhnite sa ovociu a zelenine, ktoré púšťajú vodu. Naopak, sucho komplikuje kompostovacie procesy. „Kompost je príliš suchý, pokiaľ jeho povrch získa sivý odtieň. V takom prípade je najlepšie pokropiť ho dažďovou vodou. Ďalšou možnosťou je prekopať ho (prehádzať) a pridať vlhké komponenty, ako je pokosená tráva či zvyšky z ovocia a zeleniny,“ hovorí David Benda.

Náš tip: Čo s lístím v záhrade? Aj to orechové sa dá pri zachovaní určitých pravidiel kompostovať

Čo do kompostu dávať?

  • trávu
  • lístie
  • zeminu
  • zvyšky ovocia a zeleniny
  • kvety, vetvičky
  • hobliny, kôru
  • čajové vrecká (nie umelé)
  • kávu
  • rozložiteľný papier
  • popol z dreva
  • dobre rozložiteľný papier

Čo do kompostu nepatrí?

  • rastliny napadnuté škodcami
  • kôstky z ovocia
  • mäso
  • kosti
  • kamene
  • popol z uhlia
  • porcelán
  • plasty
  • chemikálie
  • lieky
  • výkaly od psov a mačiek

Text: Martina Deríková, Hornbach
Foto: isifa/Shutterstock, Hornbach
Zdroj: časopis Pekné bývanie 08/2019

Komentáre